Aktuelno 19

09.05.2024.

16:15

Koliko košta izgradnja montažne kuće?

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

Izvor: biznis.rs/Milica Vojtek

Koliko košta izgradnja montažne kuće?
Shutterstock/brizmaker

Podeli:

S obzirom na to da živimo u vremenu u kome je brzina imerativ, mnogi kupci nekretnina odustaju od tradicionalne gradnje i odlučuju se da svoj stambeni prostor dobiju za nešto više od mesec dana, koliko traje izgradnja montažne kuće.

Prodavci ovih nekretnina kupcima nude dve opcije – da kuću kupe u "sivoj gradnji" ili da se odluče za princip "ključ u ruke". U skladu sa tim menja se i cena, piše portal Biznis.

Siva gradnja podrazumeva osnovnu konstrukciju i ne uključuje postavljanje električnih instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, niti postavljanje sanitarija. Ključ u ruke znači kompletno završenu kuću, a cena se određuje u odnosu na to da li želite izgradnju temelja ili ne.

Adrijana Jećimović iz kompanije Monter iz Ivanjice rekla je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu da sve veći broj kupaca ovu vrstu nekretnina bira za osnovni stambeni prostor.

"Sama gradnja teče izuzetno brzo, pa je za kuću od 100 kvadrata potrebno pet dana za samu montažu. Nama kuća iz proizvodnje izlazi za osam sati, te ako radimo ‘ključ u ruke’, vlasnici mogu da se usele za 35 dana, a ako se radi ‘siva faza’ naš rok završetka radova je pet dana“, kaže Jećimović za Biznis.rs.

Ona navodi da najveće interesovanje vlada za nekretnine površine između 50 i 120 kvadrata, i dodaje da je vek trajanja ovih kuća 100 godina, kao i da se prave od ekoloških materijala.

"Cena naših kuća je 310 evra po kvadratu sive faze. Ukoliko radimo ključ u ruke to je naknadni dogovor i zavisi od zahteva kupaca“, kaže naša sagovornica.

Cene na tržištu kreću se od 300 do 1.200 evra za luksuznije varijante ovih nekretnina.

Zajedničko za svaki tip montažne kuće jeste da se njeni temelji izvode na licu mesta, baš kao i kod klasične gradnje. Ostali elementi izvode se prema projektu u fabričkim uslovima, kako bi se nakon transporta na lokaciju sastavljali u celinu od strane izvođača radova.

Među prednostima montažnih kuća, pored navedenih, često se pominje i energetska efikasnost, odnosno brzo zagrevanje i hlađenje kuće. Ako se vlasnici odluče i za takozvanu "zelenu energiju“, cena ugradnje solarnih panela u proseku se kreće između 1.000 i 1.200 evra po kilovatu instalisane snage, što znači da je za solarni sistem od šest kilovata potrebno izdvojiti najmanje 6.000 evra.

Takođe, ističe se i manja šansa da dođe do nepredviđenih troškova, što je čest slučaj kada se kuće zidaju.

Međutim, ovaj tip gradnje ima i određene mane na koje treba skrenuti pažnju. Tu su pre svega plaćanje u celini, te se za one koji planiraju radove u fazama preporučuju zidane kuće. Kao nedostatak se navodi i nemogućnost nadogradnje.

Kada je u pitanju administracija koju treba pripremiti za izgradnju montažne kuće, ona se ne razlikuje od one za gradnju klasičnih objekata, što znači da je potrebno obezbediti dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu i sva druga dokumenta.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: