Turska trenira živce Trampu: Sada je problem nafta

Tursku i Iran vežu snažni ekonomski odnosi poslednjih nekoliko godina, uprkos zapadnim naporima da se izoluje Iran zbog nuklearnog programa.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

12:09

Turska trenira živce Trampu: Sada je problem nafta
Foto: lexaarts / Depositphotos

Međutim, očuvanju ovih odnosa prete konstantni izazovi koje nameće Amerika, a poslednji takav primer je odluka Vašingtona da suspenduje izuzeće koje je važilo za kupovinu iranske nafte.

Takav potez je pokrenuo brojna pitanja o implikacijama ove odluke na Tursku te kako će se Ankara nositi s ovim pitanjem, piše Al Džazira.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu kaže da se Turska protivi ovakvim potezima i direktivama, dodavši da "predlog o kupovini nafte iz bilo koje druge države osim Irana predstavlja prelazak granica".

Te izjave su uslijedile nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio suspenziju olakšica koje je osam zemalja dobilo prije nekoliko meseci vezano za kupovinu iranske nafte.

Američki državni sekreter Majk Pompeo je naglasio da njegova država neće odobriti nikakva izuzetke od sankcija Iranu.

Resul Tosun, istaknuti član vladajuće Partije pravde i razvoja - AKP, izjavio je za Al Džaziru kako veruje da Ankara neće prestati kupovati iransku naftu u bliskoj budućnosti.

Izrazio je uverenje da će Ankara nastaviti kupovati naftu sve dok Ujedinjene nacije ne podrže ili ne usvoje embargo koji je SAD nametnuo.

Turska ima povoljnu cenu nafte

Tosun, bivši zastupnik u Parlamentu, dodaje da je "Ankara dobila veoma dobru cenu od Irana i da sa njene tačke gledišta tu ne postaji ništa ilegalno".

"Mi plaćamo na zakonit način i, sve dok je to tako, zašto prestati kupovati iransku naftu?", upitao je on.

"Iran je dobar komšija Turskoj i nećemo prekinuti naše trgovinske odnose sa njim samo zato što neka druga država traži od nas da to učinimo radi njenog nuklearnog programa", naglasio je Tosun.

Ističe da će njegova država čekati da vidi hoće li SAD kasnije uvesti ozbiljne sankcije protiv Turske po ovom pitanju, pojasnivši da će Vlada Turske raditi na tome da uveri američkog predsednika da napravi nove izuzetke nakon što se okonča trenutni rok za olakšice koji ističe u maju.

Tosun vjeruje da će, ako Vašington bude insistirao na svom stavu ili spremnosti da žrtvuje odnose s Anakarom, Turska odgovoriti okretanjem na nova tržišta i prema novim partnerstvima.

U konačnom zbiru, Ankara će gledati svoje interese, pojasnio je Tosun.

Prema podacima Regulatorne agencije za energetsko tržište, Turskoj je potrebna iranska nafta, pošto nema svojih rezervi.

Turska uvozom iz Irana pokriva veliki deo svojih naftnih i gasnih potreba. Tokom 2017. godine uvoz iz Irana je pokrivao 44,6 odsto od ukupne potrošnje nafte i 17 odsto od ukupnog uvoza gasa. Ankara ostatak potreba zadovoljava uvozom iz Iraka, Rusije, Kuvajta i Saudijske Arabije.

Obim trgovinske razmene između Irana i Turske poslednjih godina povećao se za više od 80 odsto, a iranski izvoz u Tursku je uključivao bakar, aluminijum, čelik, cink, naftne derivate, gas i lubenice, dok je Turska u Iran izvozila žitarice, duvan, industrijske strojeve, pamuk, drvo, lekove i papir.

Ekonomski stručnjaci predviđaju da će Kina i Turska nastaviti s kupovinom istih ili čak većih količina, bez obzira na ranije nagoveštaje Ankare kako postoji mogućnost kupovine većih količina nafte iz Saudijske Arabije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: