Ekonomisti upozoravaju: Oštro će usporiti privredni rast SAD

Američki ekonomisti predviđaju oštro usporavanje privrednog rasta SAD-a u ovoj i idućoj godini.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

13:17

Ekonomisti upozoravaju: Oštro će usporiti privredni rast SAD

Ove prognoze su potpuno suprotno prognozama administracije predsednika Donalda Trampa da će rast ubrzati u navedenim godinama.

Prema istraživanjima Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE), predviđa da će rast, meren bruto domaćim proizvodom, dostići skromnih 2,4 odsto ove godine i samo 2,0 procenta 2020.

Među ključnim faktorima koji su uticali na njihovu sumornu procenu su globalno usporavanje i aktuleni trgovinski sukobi izmedju Trampove administracije i nekoliko glavnih američkih trgovinskih partnera.

Ipak, ekonomisti NABE-a smatraju da je malo verovatno da će u skorije vreme doći do recesije.

Prema procenama američke vlade, prošle godine je ekonomski rast iznosio 2,9 posto, čemu su doprineli smanjenje poreza i povećana državna potrošnja, a smatra se da ti efekti sada iščezavaju. To je jedan od razloga zašto većina ekonomista predvidja znatno sporiji tempo rasta.

Nove projekcije 55 profesionalnih prognozera NABE-a su značajno niže u odnosu na decembar prošle godine kada su predvidjali rast od 2,7 odsto za ovu godinu, navodi AP.

Njihova procena je takodje mnogo niža od nove projekcije Trampove administracije da će rast BDP-a ostati iznad 3,0 procenta u ovoj i tokom narednih šest godina.

Prognoza NABE-a je u skladu sa ažuriranim projekcijama Federalnih rezervi objavljenim prošle nedelje da će rast BDP-a usporiti na 2,1 odsto ove i na 1,9 posto naredne godine.

NABE je saopštila da je tri četvrtine njenih ekonomista smanjilo svoje procene rasta BDP-a za 2019. zbog mogućih posledica trgovinskih sukoba. Takodje, panel NABE-a je procenio da verovatnoća da će recesija početi krajem ove godine iznosi oko 20 procenata, odnosno 35 odsto do kraja 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: