Trampova kćerka Ivanka na čelu Svetske banke?

Vašington -- Kćerka predsednika SAD Donalda Trampa jedna je kandidatkinja za predsednika Svetske banke.

Izvor: Business Insider
Podeli
Foto: Epa/ Michael Reynolds
Foto: Epa/ Michael Reynolds

Kako piše businessinsider.com, ona bi zamenila predsednika Svetske banke u odlasku dr Džim Jong Kima.

Kimovo iznenadno napuštanje Banke bilo je veliko iznenađenje za zaposlene.

Trampova administracija u ranijem periodu bila je oprezna i čak neprijateljska prema zapadnim međunarodnim institucijama kao što je Svetska banka. Ovog puta, oni su dobili zadatak da daju preporuku Upravnom odboru Banke.

Drugi mogući američki kandidati za vođenje Svetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove David Malpas, direktor USAID-a Mark Grin i bivši ambasador UN-a Niki Hali.

Za razliku od nekih drugih predloženih kandidata, Ivanka nema iskustva u ekonomiji međunarodne trgovine, ali je bila poslovna žena.

Pre dolaska u Belu kuću, gde sada radi kao savetnica, radila je kao potpredsednica za akvizicije u Trampovoj organizaciji. Imala je i sopstvenu modnu liniju, koju je prošlog leta zatvorila.

Predsednik Tramp je ranije nagoveštavao da bi Ivanka mogla biti zamena za odlazeceg americkog ambasadora u UN-u Niki Hejli. Međutim, na to mesto je imenovana Heder Nauert portparola Stejt Departmenta.

Podsećamo, Svetska banka sa sedištem u Vašingtonu, osnovana je posle Drugog svetskog rata za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u ekonomijama u razvoju.

strana 1 od 151 idi na stranu