Lakši život vozačima - spremite se za brojne promene

Ministar saobraćaja Austrije Norbert Hofer planira da uvede brojne novine koje treba da olakšaju "život" vozačima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

12:04

Lakši život vozačima - spremite se za brojne promene
Foto: Thinkstock

Tako njegova reforma zakona o saobraćaju predviđa povećanje ograničenja brzine na autoputevima na 140 kilometara na čas. To, kako je najavio, trebalo bi na nekoj deonici, u cilju testiranja, uskoro da bude primenjeno.

Prema želji ministra, to bi trebalo da se sprovede u Gornjoj Austriji na autoputu Vestautoban (A1) između mesta Alhaming i Satleta.

Ta deonica ima po tri trake u oba pravca o uz to postiji i postrojenje za uticanje na tok saobraćaja, preko kojeg može, u slučaju potrebe, da se smanjenjem ograničenja reaguje na situaciju na putu.

Trenutno eksperti u Ministarstvu rade na detaljima izmene zakona o saobraćaju.

U Ministarstvu postoji jedinstvo oko namere da se ta najava sprovede u delo, i pored jake kritike. Naime, eksperti za zaštitu životne sredine tvrde da će povećanjem ograničenja brzine doći do većeg zagadjenja.

Takođje, veoma brzo Ministarstvo želi da sprovede i otvaranje zaustavne trake za saobraćaj na autoputu Ostautoban A4 između Beča i aerodroma Ssvehat.

Ukoliko se ta mera pokaže uspešnom, odnosno saobraćaj bude tekao brže i bez problema, biće primenjena i na drugim putevima, kao što je A7 kod Linca.

U Lincu, prema najavi ministra, biće testirano skretanje u desno kada je na semaforu crveno svetlo. Uskoro će biti utvrđeno na kojoj raskrsnici će se ova mera testirati, kako bi se videlo da li će dovesti do rasterećenja saobraćaja u većim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: