"Ovo je vin-vin scenario, svi dobijaju"

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova stalo je u odbranu trgovinskih odnosa sa SAD, ocenivši ih kao vin-vin scenario.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

15:05

Foto: Thinkstock

Ovakav kineski stav dolazi uoči govora američkog predsednika Donalda Trampa o novoj strategiji o nacionalnoj bezbednosti, u kojoj će Kina biti jasno označena kao konkurent.

"Suština kinesko-američkih trgovinskih i ekonomskih odnosa je uzajamna korist, a direktno i indirektno podržavaju 2,6 miliona radnih mesta u SAD", izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua DŽunjing, prenosi agencija Rojters.

Samo u 2015. godini, profit američkih kompanija, koje su investirale u Kini, dostigao je 36,2 milijarde dolara, a Kina je, kako kaže, nastavila da podržava liberalizaciju trgovinskih i investicionih regulativa.

"Spremni smo da ozbiljno radimo sa američkom stranom kako bismo se posvetili izgradnji snažne, stabilne i zdrave trgovine i ekonomskih odnosa", poručila je portparolka.

To je, kako ističe, u interesu obe strane i u duhu očekivanja međunarodne zajednice.

Dodala je da ne može komentarisati strategiju o nacionalnoj bezbednosti SAD dok ona ne bude predstavljena, ali da se Kina nada da strategija može odigrati konstruktivnu ulogu u promovisanju mira i stabilnosti u svetu, kao i u promovisanju kinesko-američkih strateških uzajamnih interesa.

Američki predsednik izložiće novu nacionalnu bezbednosnu strategiju SAD zasnovanu na njegovoj politici "Amerika na prvom mestu" i u njoj će, između ostalog, jasno označiti Kinu kao konkurenta, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana visoka američka zvaničnika.

Navodi se da su zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali da na nacionalnu bezbednosnu strategiju, koju će Tramp izložiti tokom govora, ne treba gledati kao na pokušaj obuzdavanja Kine, već kao na ponudu da se jasno sagledaju izazovi koje Kina predstavlja.

Tramp je, kao predsednik SAD, prošlog meseca prvi put posetio Kinu, gde je svoje sastanke o trgovini i Severnoj Koreji okarakterisao kao "veoma produktivne".

Britanska agencija podseća da je Tramp hvalio kineskog predsednika Sija Đinpinga, ali je istovremeno zahtevao od Pekinga da poveća pritisak na Severnu Koreju u vezi sa njenim nuklearnim programom i promeni trgovinsku praksu kako bi ona više odgovarala SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: