Stvorio je Android i spektakularno propao

Essential Phone, mobilni telefon koji je Endi Rubin, izumitelj Androida, napravio jer mu se ni jedan drugi nije sviđao, čini se kao promašaj.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

14:52

Stvorio je Android i spektakularno propao
(Foto: Thinkstock)

Uprkos vrlo dobrim inicijalnim recenzijama, Essential PH-1 je, prema izveštaju FierceWirelessa, za tri nedelje otkad se pojavio na tržištu prodat u samo 5.000 primeraka.

Računajući na to da se godišnje proda više od 1,5 milijarde pametnih mobilnih telefona, ta brojka deluje mizerno. Poređenja radi, Epl 5.000 komada svojih ajfona proda u svakih 15 minuta.

Kada bi se broj prodatih primeraka pomnožio s cenom mobilnog telefona, dolazimo do prihoda od samo 3,5 miliona dolara. Za kompaniju čija je vrednost procenjena na preko milijardu dolara, to je očigledno slab rezultat. Kao uzrok problema navode se problemi u isporuci i distribuciji.

Prilikom predstavljanja, Rubin je obećao da će mobilni biti dostupan za 30 dana. Obećanje je prekršio, pa se mobilni telefon u prodaji našao kasnije.

Rubinov Essential Phone u Americi se praktično može kupiti samo preko njihovog najmanjeg mobilnog operatera, Sprint. Operater i sam po sebi ima probleme u rastu, budući da mu iz godine u godinu pada broj pretplatnika. Problematično je što je Essential Phone došao u prodaju u najnezgodnije moguće vreme, svega par nedelja pred prezentaciju novih ajfon modela.

Essential bi verovatno imao bolje šanse da je lansiran kada je i trebalo prema Rubinovim obećanjima, negde početkom jula.

Problematične su postale i dugotrajnije recenzije, koje su nakon inicijalnih pohvala, postajale sve lošije. Sve se više isticala relativno loša kamera naspram cene telefona, kao i osrednja baterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: