"Ovo su do sada najveći poreski rezovi"

Predsednik SAD Donald Tramp založio se sinoć za reformu američkog poreskog sistema koji će, prema njegovim rečima, smanjiti teret srednjoj klasi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

12:17

Foto: Thinkstock

on je dodao i da će reforma ojačati ekonomski rast i pomoći i kompanijama i radnicima.

U govoru radnicima u fabrici u saveznoj državi Misuri Tramp je rekao da će poreska reforma biti "za rast, za radna mesta, za radnike i za Ameriku".

Tramp je najavu obuhvatne poreske reforme predstavio populistički, ali se očekuje da ona znatnu korist donese korporacijama, ocenjuju Asošijetid pres.

On je rekao da je reč o dosad najvećim poreskim rezovima.

Tramp je na čelu SAD osam meseci ali zasad nije imao značajnijeg uspeha u donošenju zakona uz veliki poraz koji je doživeo u predlozima za ukidanje sistema zdravstvene zaštite koji je uveo njegov prethodnik Barak Obama.

Predsednik i republikanski lideri u Kongresu su pod velikim pritiskom da naprave nešto značajno na zakonodavnom planu, ali se predlog poreske reforme već suočava s izazovima.

Predlog reforme poreskog sistema još nije gotov, a u Kongresu je u septembru prioritet da se omogući podizanje granice nivoa zaduživanja kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje vlade, kao i da se obezbedi pomoć za štetu od oluje Harvi.

Bela kuća radi na poreskim zakonima koji bi pre svega bili prihvatljivi republikancima, mada Tramp taj rad pokušava da predstavi tako da obuhvati i demokrate, navodi AP. On je pozvao članove obe partije da sarađuju s njim na "prilici koja se javlja jednom u generaciji da se napravi prava poreska reforma za običine Amerikance".

"Potpuno sam posvećen saradnji s Kongresom da ovaj posao bude završen - i ne želim da me Kongres razočara, da li shvatate?", rekao je Tramp koji je ranije letos optužio Senat zato što nije prošao predlog za ukidanje Obamakera.

I pre nego što je Tramp počeo da govori o poreskom sistemu, demokrate su iznele svoje zahteve. Lider demokrata uz Senatu Čak Šumer rekao je da poreski rezovi ne treba da budu omogućeni za najbogatijih jedan odsto, da ne treba povećavati budžetski deficit i da bi zakon trebalo da naprave poslanici obe partije.

Trampov ekonomski savetnik Geri Kon rekao je prošle nedelje da su se Bela kuća i republikanci dogovorili o "dobroj osnovi" predloga i da će nadležni odbor u Predstavničkom domu početi da ga piše, dok će Bela kuća pokušati da ubedi javnost u njegove prednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: