Spremite se za depresiju: Šta nas čeka za 4 godine

Svet 2021. godine očekuje velika depresija, prognozira Henrik Miler, kolumnista nemačkih dnevnih novina Špigl.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je u svojoj kolumni analizirao kako bi svet mogao da izgleda nakon četiri godine sa Donaldom Trampom na čelu SAD.

Kao što je i obećavao, Tramp se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke, a one su mu uzvratile, te je došlo do zatvaranja ekonomija unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija.

Većina stranih proizvoda je poskupela zbog visokih carina. Počinje pravi trgovinski rat, a valute poput meksičkog pezosa, kineskog juana ili evra gube na vrednosti. Dolar zbog toga ispada prejak, a Tramp optužuje sve redom za manipulacije valutom i zabranjuje uvoz proizvoda iz Meksika, Kine, EU, što mu oni uzvraćaju istom merom.

Zbog izbijanja krize ponavlja se velika depresija iz 1tridesetih godina, a takvo stanje razara osetljivi svetski monetarni sistem pa posebno stradaju male ekonomije i male kompanije.

Miler predviđa kako će Tramp voditi politiku da sprovodi isključivo ono zbog čega će SAD izgledati još snažnije nego pre njegovog mandata i neće se obazirati na međunarodne ugovorne obaveze.

SAD su se povukle iz Evrope i Azije pa Kina sada dominira pacifičkim područjem, a Rusija istočnom Evropom prema srednjoj Aziji.

strana 1 od 222 idi na stranu