Novo spajanje: Opel će biti "made in France"?

Francuska grupa PSA, proizvođač automobila Pežo i Reno, saopštila je da razmatra potencijalnu akviziciju Opela, gubitaškog evropskog proizvođača automobila.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2017.

15:00

Novo spajanje: Opel će biti
(Foto: Thinkstock.com)

Vlasnik Opela je inače američka kompanija Dženeral Motors (GM).

Grupa PSA je u saopštenju rekla da istražuje "različite strateške inicijative" kojima bi proširila postojeću saradnju između dve kompanije i da je kupovina Opela jedna od njih.

Grupa PSA i GM već imaju nekoliko zajedničkih projekta u Evropi.

GM već godinama beleži gubitke sa Opelom, svojom najvažnijom markom u Evropi. Kompanija se nadala da će do sada biti na nuli, ali je prošle godine imala gubitak od 257 miliona dolara.

GM i grupa PSA formirali su alijansu 2012. godine, ali je u 2013. GM najavio da prodaje svoj deo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: