Jakuze - japi kriminalci

Tokio -- Ekspert za japansku mafiju upozorava da jakuze sve više deluju kao "kriminalci s belim okovratnicima" i zgrću velike svote novca zahvaljujući političkim vezama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Japanske vlasti proširuju istragu o vezama finansijskih institucija i organizovanog kriminala.

Džejk Adelštajn, autor knjige "Poroci Tokija", kaže za CNN da su aktuelne optužbe na rad tri japanske banke pravi "deža vi".

Godine 2004. japanska Siti banka izgubila je licencu jer je dozvoljavala jakuzama da obave mnogo kompleksnih transakcija, podsetio je.

Državno finansijsko regulatorno telo FSA poslaće inspektore u tri najveće japanske banke - Mizuho, Micubiši i Sumimoto, da bi rasvetlili skandal sa kreditiranjem mafije. Istraga će, kako je najavljeno, početi sledeće sedmice.

Sve tri banke odbile su da komentarišu slučaj.

Istraga je usledila samo dan nakon što su advokati, koje su angažovali akcionari Mizuha da interno istraže veze zaposlenih sa organizovanim kriminalom, saopštili da je rukovodstvo banke znalo za poslovanje sa mafijašima, ali da nije želelo da prekine tu praksu. Taj izveštaj je podnet regulatorima, uz obrazloženje da će 54 bivša i sadašnja rukovodioca biti kažnjena, među njima i direktor banke Takaši Cukamoto.

Danas je još jedna velika banka Šinsej priznala da je poslovala sa osobama iz kriminalnog miljea.

Jakuza je naziv za pripadnike tradicionalnog sindikata organizovanog kriminala. Sagovornik CNN-a Adelštajn, koji je radio kao reporter o kriminalu i za najveće japanske novine "Jomjuri šimbun", naziva jakuze "naoružanim Goldman Saksom" - zbog finansija i brutalnih metoda: "Jakuze su strahovito uspešne jer mogu otvoreno da rade. Imaju vizitkartice, poslovne zgrade. Ljudi znaju ko su oni - imaju i časopise i mnogo novca."

Članovi sindikata strogo su disciplinovani, a na prvi pogled prepoznaju se po tetovažama.

Procenjuje se da najjača i najbogatija banda jakuza - Jamagučigumi - ima oko 40.000 članova.

Pripadnost jakuzama nije po sebi krivično delo. Ali zna se da su članovi umešani u trgovinu drogom, prostituciju, kocku.

Posle najnovijih akcija japanskih vlasti, stručnjaci kažu da se jakuze okreću "kriminalu s belim okovratnikom".

"Ako imate mnogo novca i mnogo informacija, ucenama i iznudama dođete do ogromne finansijske moći. Jakuze imaju jake političke veze i puno informacija da ucenjuju ljude", upozorava Adelštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu