Francuska: Štednja za manji deficit

Vlada Francuske je objavila seriju rigoroznih mera u okviru plana za smanjenje deficita i prenebregavanje posledica novog udara ekonomske krize.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

08:35

Default images

Francuska urgentnim i selektivnim fiskalnim merama pokušava da smanji deficit, a da istovremeno održi potrošnju i privredni rast.

Cilj je da se budžetski deficit, koji će iznositi 5,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. godini, svede na 4,5 odsto u 2012. godini, a zatim na tri odsto u 2013, shodno obavezi iz Pakta za stabilnost i rast EU. Francuska, takođe, pokušava da sačuva kreditni rejting zemlje, ocenu "AAA" koju i dalje ima, iako na klimavim nogama, a koja joj obezbeđuje finansiranje duga sa najnižim kamatnim stopama.

Istovremeno, predviđena stopa privrednog rasta za tekuću i narednu godinu je revidirana i snižena na 1,75 odsto umesto dva odsto za 2011. godinu i 1,75 odsto umesto 2,25 odsto za 2012. godinu.

Dodatni napor da se javni rashodi smanje, svodi se na plan uštede tokom tekuće godine i do kraja 2012. godine od 12 milijardi evra, povećanjem poreskih opterećenja po raznim osnovama i koja će se odnositi na preduzeća, pogotovo velike kompanije, potrošače, domaćinstva sa visokim primanjima i organizacije dodatnog penzionog osiguranja.

Tako recimo, od 1. januara 2012. godine povećanjem stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 5,5 na 19,6 odsto na pića koja sadrže šećer, žestoka i gazirana pića, takozvani porez na gojaznost, vlada planira priliv od 120 miliona evra u korist nacionalnog fonda za zdravstvenu zaštitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: