"Već u decembru prosečna plata 500 evra"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

08:16

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

On je u intervjuu za Blic rekao da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru.

"Trenutno su razgovori sa MMF u toku, a ohrabruje nas suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara", rekao je Mali.

On je istakao da prema najavama predsednika Vućića, najveće povećanje dobiće medicinski radnici, sestre, a zatim doktori, a povećanje će prosečno biti veće od šest odsto.

Takođe od sledeće godine preduzeća će moći da daju povećanje od dodatnih pet odsto, jer se ukida Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata.

Mali njavljuje i da će svi penzioneri dobit povećanje od pet do 5,5 odsto, i to prema "švajcarskom" modelu.

"U narednim nedeljama znaćemo koliko će tačno povećanje iznosti, reč je o sistemskom rešenju. Mislim da je to najpravedniji model, jer se indeksacija vrši svake godine, a visina penzija zavisi od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate", kaže Mali.

Ponovio je i da će oko 1. decembra svi penziopneri dobiti jednokratnu pomoć od 5000 dinara, a povećanje će uslediti od 1. januara iduće godine.

U budžetu za narednu godinu će, kako kaže, naglasak biti na javnim investicijama i u tu svrhu će biti izdvojeno 250 milijardi dinara.

Za iduću godinu projektovani privredni rast je četiri odsto, a rast ukupnih investicija očekuje se da bude 9,2 odsto, dok se očekuje da nezaposlenost padne na jednocifren broj.

Kada su u pitanju ponude za Komercijanu banku kaže da ne moze jos da govori o imenima, ali da je reč o tri banke među kojima je i jedna domaća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: