Objavljena prodaja: Na dobošu krpice C&A

Godinu i po od zatva­ranja poznatog svetskog lanca C&A u Srbiji biće ponovo moguće kupovati krpice ove robne marke.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2024.

20:18

Objavljena prodaja: Na dobošu krpice C&A
Foto: shutterstock, salarko

Istina, ne u radnjama ne­go u celosti, kao i oprema iz nekadašnjih 14 radnji u kojima je radilo 135 lju­di.

Stečajni upravnik ove firme objavio je oglas prema kome u dve celine prodaje ono što je ostalo iza ove nemačke firme koja je odustala od rada u našoj zemlji, zato što je njen partner ovde sa grupom nepoznatih počinilaca, kako se tada pisalo, napravio 300 carinskih prekršaja, prilikom uvoza roba.

Svi butici C&A su odavno zatvoreni, a odlukom Privrednog suda ove dve celine su ponuđene na prodaju. U prvom delu je garderoba. Tačnije, 106.763 komada ženske garderobe, 75.135 muške, 66.672 dečje i na aksesoare otpada 3.961 proizvod. Stečajac ga prvobitno ceni u ovoj ponudi na 189.697.781 dinar, bez PDV, ili nešto više od milion i 600 hiljada evra. Pa, ko da više.

Drugu celinu čini oprema i to zidne police, pultovi za garderobu raznih veličina, ormani, lutke, kancelarijske stolice i fotelje, stolovi-štenderi, metalne kase i sefovi... Sve ukupno nude se po ceni od 85.297.438,20 dinara. Da bi pravno ili fizičko lice učestvovalo u javnom nadmetanju biće potrebno da položi depozit od pet procenata, što je 4.297.438,20 dinara. Za prvu celinu gde su krpice potrebno je uplatiti iste postotke vrednosti ponuđenog, ali oni iznose 9.484.889,05 dinara ili nešto više od 80.000 evra.

Iako se iz stečajne mase C&A nudi roba vredna milion i 600 hiljada evra, pitanje je u kakvom je stanju ono što je ponuđeno. Ukoliko je ostala u relativno dobrom stanju, možda je to šansa za kupce da pazare, a potom i preprodaju preostale krpice. Ipak, u drugom delu, koji se tiče opreme iz nekadašnjih radnji tu se sigurno može pronaći nešto kvalitetno, jer su njihovi butici bili opremljeni prema globalnim standardima.

Nadmetanje će se održati u Beogradu 7. februara, a potencijalni kupci moraju da obezbede dokumentaciju predviđenu za ove slučajeve. A, u ovakvim procedurama omogućeno je i da budući vlasnici pre licitacije mogu da pogledaju robu u zatečenom stanju.

Inače, afera je otkrivena leta 2022. godine. Diseldorfska C&A je saopštila da su počinioci sistematično kršili carinske propise Republike Srbije i da se slučaj zatvaranja radnji odnosi samo na naše tržište. Iako su ukazivali da su žrtve, naše institucije nisu prihvatile njihovu argumentaciju i insistirale su da C&A namiri dugovanja. Ipak, Nemci su se odlučili da proglase insolventnost i kroz stečaj namire poverioce, odnosno one kojima duguju novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: