"Znaćete sve danas posle 13 sati"

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je veliku vest.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2021.

09:26

Foto: Printskrin, TV Prva

"Naš najveći prerađivač smrzute hrane je dobio novog vlasnika, kupio ga je najveći evropski prerađivač smrzute hrane", kazao je on.

U pitanju je, dodao je, investicija od više od 600 miliona evra.

"To znači nove investicije u sektor prehrambene industrije, to znači jako dobrog strateškog partnera, koji ima tržišta koja su neograničena. To je velika stvar u srpskoj prehrambenoj industriji. Znaćete sve danas posle 13 sati", najavio je.

Gostujući na Televiziji Prva, Nedimović je govorio i o izvozu mesa u Evropsku uniju. Naime, pileće meso iz Srbije naći će se na rafovima zemalja EU, ali izvoz svinjskog mesa i dalje nije odobren. Rampa je podignuta posle 30 godina, ali ne i za svinjsko meso. Šta je glavni razlog?

"Video sam te novinske naslove o 30 godina. Znate, Evropa je uspostavila standarde, a na nama je bilo da ispunimo neke uslove – za svinjsko meso bile su nam potrebne sada tri–četiri godine, za pileće meso je trebalo nešto kraće. Vakcinacija protiv svinjske kuge je bio problem", podsetio je Nedimović.

Kako je rekao, u naredne dve nedelje kreće proces odobrenja pred evropskim organima.

"To znači da će u decembru prvi srpski prerađivači i proizvođači moći da pošalju svoju robu u Evropsku uniju", najavio je ministar, dodavši da nas u februaru čeka ista procedura za svinjsko meso kao za pileće.

On je naglasio da Srbija sada ima tržište Ruske Federacije i Evropske unije, što doskora nije bio slučaj, jer smo bili ograničeni na zemlje iz okruženja.

"Imamo dovoljno hrane da možemo da hranimo stočni fond", napomenuo je.

Na pitanje kako će sve to uticati na cenu mesa, kazao je da ne očekuje poskupljenja.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: