Prvi u svojoj branši: Srpska kompanija uvela specifičnu tehnologiju

Savremena tehnologija obeležavanja i praćenja proizvoda vredna 800.000 evra poslednja je u nizu inovacija koje Mlekara Šabac uvodi u svoju proizvodnju.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, GaudiLab
Ilustracija: Depositphotos, GaudiLab

Time nastavlja dalji razvoj lokalnog i globalnog poslovanja, navodi se u saopštenju kompanije.

Mlekarska industrija, kao i svaka druga grana privrede više ne može da računa na konkurentnost, na bilo kom tržištu, ukoliko ne primenjuje savremene standarde proizvodnje koji su garant efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta. Zbog toga ulaganja u inovacije i napredne tehnologije u proizvodnji predstavljaju ne samo trenutni biznis prioritet Mlekare Šabac, već i njen strateški plan za održivu budućnost poslovanja.

Još jedan srpski proizvod na korak od dobijanja sertifikata porekla

Kako dodaju, kao jedan od lidera srpske mlekarske industrije, ali i najveći domaći izvoznik mlečnih proizvoda, Mlekara Šabac stalno inovira svoj proizvodni proces čime ostaje konkurentan i kompetentan igrač na tržištu koje se neprestano menja.

B92.net nedavno je pisao i o namerama ove kompanije da izgradi fabriku u Rusiji, a više o tome možete pročitati u posebnom tekstu.

"Izvoz i plasiranje proizvoda na 15 svetskih tržišta od Rusije, preko Evrope do Sjedinjenih Američkih Država zahteva da uvek spremno odgovorite na svaki zahtev koji određena zemlja može da uputi. Ovo je moguće samo zahvaljujući ozbiljnim investicijama u inovativne proizvodne tehnologije. Mi smo tako postali prva srpska mlekara koja je izvezla proizvode usklađene sa Data Matrix tehnologijom i time u potpunosti odgovorila na nedavno uvedene zahteve ruskog tržišta na kojem smo prisutni više od 10 godina i gde sada svaki proizvod mora biti obeležen QR kodom", izjavio je Nenad Ilić, Direktor sektora održavanja, energetike i investicija u Mlekari Šabac.

Rusko tržište svakako spada među najveća i najkonkuretnija svetska tržišta, što znači da prehrambeni proizvodi koji se tamo izvoze podrazumevaju saglasnost sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti. Deo tih saglasnosti su i inovacije poput Data Matrix (DM) tehnologije. Obeležavanje svakog proizvoda jedinstvenim DM kodom predstavlja tehnologiju koja potrošačima na jednostavan i brz način, korišćenjem aplikacija na telefonu, daje sve informacije o samom proizvodu.

Magareće mleko iz komšiluka osvaja Evropu - litar 25 evra

"Ruski potrošači su vrlo zahtevni i očekuju da budu jasno i efikasno informisani o proizvodima koje koriste, posebno kada su prehrambene namirnice u pitanju – gde pored kvaliteta, bezbednosti i autentičnosti proizvoda, žele da znaju i o poreklu sastojaka, njihovoj nutritivnoj vrednosti i drugim relevantnim podacima", kažu u Mlekari Šabac.

Data Matrix tehnologija predstavlja upravo takav sveobuhvatan track & trace sistem koji prati svaki proizvod – u kompletnom lancu, od proizvodnje do plasiranja na police u radnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu