Gnev građana: Sve više tužbi zbog naplate troškova usluga, da li banke rade nezakonito? VIDEO

Sudovi su zatrpani tužbama protiv banaka koje su građanima naplaćivale troškove obrade kredita.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2021.

09:28

Gnev građana: Sve više tužbi zbog naplate troškova usluga, da li banke rade nezakonito? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Zašto je neophodno ići na sud, zašto je građanima nametnut još jedan trošak i ko to ne poštuje odluku Vrhovnog kasacionog suda?

Odgovore na ova pitanja za TV Prva dali su Dejan gavrilović iz Efektive i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić.

Troškovi za obradu kredita se naplaćuju procentualno, pa se za obradu stambenih kreću od 0,5 do 1,5 odsto pa do 15 odsto za gotovinske kredite.

"Moram ovu situaciju da stavim u kontekst malo šire slike. Naknade nisu nešto što postoji danas, juče i sutra, već nešto što u bankarskom sektoru postoji desetinama godina. Da je to tako vidimo i u evropskoj praksi. Imamo i Evropski sud pravde koji je potvrdio da su naknade sasvim dozvoljene, tako da ne mogu da tumačim odluke sudova. Mi smo tu da iznosimo argumente u ime bankraskog sektora", rekao je Vladimir Vasić.

Navodi da ljudi često kada dobiju neki dokument, ne čitaju ga.

"Sada kada biste, recimo, ušli na stranicu bilo koje evropske banke, videli biste jedan formular u kome tačno piše da naknada može biti procentualna ili fiksna. To je isto i kod nas i ja ne vidim zašto je to kod nas problem", istakao je Vasić.

Dejan Gavrilović navodi da je upravo problem to što banke više od decenije unazad nezakonito naplaćuju ne samo troškove obrade kredita, nego i mnoge druge naknade.

"Već je u pravosnažnim odlukama i stavovima Vrhovnog kasacionog suda utvrđeno da su brojne odredbe ugovora o kreditu ništavne i po tom osnovu su banke morale da obeštete dužnike, odnosno da im vrate novac sa zateznom kamatom koja im pripada. Ima dve godine kako postoji stav Vrhovnog kasacionog suda, konkretno o troškovima obrade kredita, da su oni nezakonito naplaćivani, da ako banka nije dužniku objasnila šta naplaćuje nego samo procentualno odbije neki novac od iznosa kredita, da je to nezakonito. Banke su imale priliku u brojnim sporovima da dokažu šta naplaćuju kroz troškove obrade kredita, rađena su i neka veštačenja, ali nijedna banka nije dokazala šta time naplaćuje i sve su morale da vrate novac", objasnio je Gavrilović.

"Nije bitno da li ste pročitali ili niste. Recimo da jeste. Ugovori o kreditu su ugovori o pristupu. Dakle, vi nemate prava da pregovarate odredbama. Banka vam ponudi taj obrazac ugovora - 'uzmi ili ostavi'. Onaj ko nudi ugovor na potpisivanje je odgovoran za njegovu zakonitost, odnosno za zakonitost svake odredbe i svake rečenice. Ako potrošač posumnja da nije neka odredba po zakonu i zatraži sudsku zaštitu, sud ima mogućnost da takvu odredbu ugovora poništi."

Vladimir Vasić iz UBS, međutim, kaže da te odredbe nisu nezakonite, te da je Evropski sud pravde to potvrdio.

"Ukoliko je klijent unapred bio upoznat sa svim činjenicama, a jeste jer je dobio ponudu, predlog ugovora, ugovor i anuitetni plan, onda po toj osnovi koju je naveo gospodin Gavrilović svi možemo da pretresamo bilo koji ugovor koji smo potpisali svojom voljom. To je nešto što po mom mišljenju nije dobro za bilo koga od nas i mislim da ćemo cenu toga platiti svi", rekao je Vasić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: