Mali: Srbija posvećena razvoju saradnje u okviru mehanizma Kina-CIEZ

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas na onlajn sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju u mehanizmu Kina–CIEZ.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je istakao da je Srbija čvrsto posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru ovog mehanizma, i dodao da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prihvatio poziv predsednika NR Kine Si Đinpinga da učestvuje na predstojećem 9. samitu Kina–CIEZ.

On će biti održan u video-formatu 9. februara ove godine.

"Uvereni smo da će Samit doprineti očuvanju kontinuiteta dijaloga na najvišem političkom nivou i postaviti nove pravce razvoja saradnje u ovom mehanizmu", rekao je Mali.

Kao nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, Siniša Mali je konstatovao da je, uprkos pandemiji kovid 19, došlo do daljeg jačanja kako bilateralne strateške saradnje između Republike Srbije i NR Kine, tako i saradnje u okviru mehanizma 17+1.

Bez obzira na pandemiju, kineske kompanije u Srbiji nastavile su rad na implementaciji dogovorenih projekata, objasnio je on.

"Posebno izdvajam projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd-Budimpešta, nastavak radova na izgradnji deonica auto-puta, kao i na projektima u oblasti energetike, a u oktobru 2020. potpisan je i ugovor o izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma", rekao je Mali i dodao da se očekuje intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, prosvete, nauke i tehnologije, inovacija…

Mali je naglasio je da je pored solidarnosti, pandemija ukazala i na značaj veće povezanosti između zemalja u svakom smislu, i zahvalio se na pomoći u medicinskoj opremi, koja je tokom pandemije upućena u našoj zemlji.

On je dodao da je izuzetnog značaja multi-modalna infrastrukturna povezanost između zemalja i u okviru borbe protiv kovid 19, ali i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u postpandemijskom periodu.

"Što brža izgradnja Ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela 'Pojasa i puta' u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, omogućiće još brži transport robe i bolju povezanost Kine i velikog broja azijskih zemalja sa Evropom", rekao je Mali.

Osvrnuo se i na novu fazu globalne borbe sa virusom – masovnu imunizaciju.

"Raduje nas što je Srbija prva zemlja u Evropi u koju su 17. januara ove godine isporučene vakcine kompanije 'Sinofarm' na čijoj proizvodnji su radili najeminentniji kineski naučnici", objasnio je Mali.

On je čestitao građanima NR Kine nastupajuću lunarnu Novu godinu 12. februara 2021. godine i svim učesnicima sastanka poželeo još bolju saradnju u okviru mehanizma Kina – CIEZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu