Vračar će imati pet kulturno-istorijskih celina; u planu rekonstrukcija trga na Crvenom krstu

Na Vračaru će uskoro biti proglašeno pet kulturno-istorijskih celina, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

09:11

Vračar će imati pet kulturno-istorijskih celina; u planu rekonstrukcija trga na Crvenom krstu
Foto: Depositphotos/milangucci

Kako je naveo, to su Smiljanićeva ulica, Кrunska, Кrunski venac, Neimar i deo uz Ulicu kneza Miloša, prenosi Beoinfo.

Za sledeću godinu najavio je proglašenje Istočnog Vračara kao šeste kulturno-istorijske celine. Podsetio je da je potez oko Hrama Svetog Save već predložen da bude stavljen pod zaštitu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je sastanak sa građanima Vračara okupljenim u tri inicijative: Udruženje Topolska, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Кrunskog venca. Sastanku je prisustvovao i gradski urbanista Marko Stojčić.

"Razgovarali smo na koji način će se rekonstruisati Кalenić pijaca, gde kreću radovi sledeće godine, kao i Pozorište 'Dadov'. Takođe smo razgovarali o rekonstrukciji trga na Crvenom krstu, za koji se očekuje raspisivanje konkursa za idejno rešenje i potom za samu rekonstrukciju. U planu je da se izmesti okretnica i ukloni benzinska pumpa kako bi ceo prostor bio integrisan u jedan lep trg. Takođe i o zaštiti Gradić Pejtona, koji treba da postane neka vrsta kulturnog centra na otvorenom", najavio je Vesić.

Bilo je reči, kako je precizirao, o proširenju Makenzijeve ulice, proglašenju Ulice kneginje Zorke u pešačko-biciklističku zonu, kao i čitavom nizu projekata koji se rade na Vračaru.

Stojčić je dodao da ima puno projekata koji se izvode na opštini Vračar ili koji su u planu da se realizuju.

"Upoznali smo predstavnike građana sa detaljima i idejama koje želimo da realizujemo. Najveći akcenat je na urbanističkim planovima, jer je zaustavljen postupak usvajanja i izrade svih planova na teritoriji ove opštine. Imamo osnovane sumnje da u mnogim od tih planova investitori žele da urade nešto što nije u interesu građana, a mi kao predstavnici vlasti ne želimo da to bude konačni rezultat. Dogovor je da svaki plan ponovo prođe Кomisiju za planove gde će prisustvovati predstavnici udruženja građana u cilju zajedničkog dogovora", najavio je Stojčić.

On je zaključio da će veći deo ambijentalnih celina, koje građani prepoznaju kao autentični Vračar, biti zadržane u postojećem stanju, uz rekonstruisane fasade i druge radove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

23 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: