Potvrđeno za B92: Republika Srbija otkupila udeo EBRD-a i IFC-a u Komercijalnoj banci

Republika Srbija danas je otkupila udeo u kapitalu Komercijalne banke a.d. Beograd od akcionara EBRD-a i IFC Capitalization Funda.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2019.

13:35

Potvrđeno za B92: Republika Srbija otkupila udeo EBRD-a i IFC-a u Komercijalnoj banci
Foto: Depositphotos, okuka67

Ove dve međunarodne finansijske institucije posedovale su 34,58 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, i u skladu sa uslovima i cenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine, akcije su otkupljene za iznos od 217 miliona evra, potvrđeno je za B92 iz Ministarstva finansija.

Na osnovu Ugovora, međunarodne finansijske institucije – akcionari, imaju pravo da prodaju svoje udele državi po unapred određenoj ceni, te su oni iskoristili tzv. put opciju (put option) i aktivirali je 26. marta 2018. godine, slanjem put obaveštenja Republici Srbiji. Država je bila u obavezi da postupi u skladu sa ugovornim obavezama.

Ova transkcija usledila je nakon akvizicije 6,89 odsto običnih akcija u vlasništvu Svedfund i DEG koja je okončana 26. juna ove godine, tako da će Republika Srbija sada posedovati 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, rečeno je za B92 iz Ministarstva finansija.

Na ovaj način, uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci, i omogućeno je Republici Srbiji da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23 odsto običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: