"20 godina mali kineski trgovci, a danas..."

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić izjavio je da su u Srbiji dobri uslovi za poslovanje kineskih kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

08:37

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

To se odnosi, kako je naveo i na kompanije iz drugih zemalja, pogotovo što Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa Evropskom Unijom i sa Rusijom.

Nikolić je na forumu posvećenom daljim kineskim investicijama u srpsku privredu rekao da Srbija i Kina imaju zajedničku budućnost a da su odnosi dve zemlje osnaženi pre nekoliko godina kada je Srbija dobila značajno mesto u inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga "Pojas i put".

"Kina je samo u jednoj generaciji uspela da se razvije i ekonomski ojača toliko da danas predstavlja jednu od najmoćnijih ekonomija sveta. Taj razvoj je veliko civilizacijsko dostignuće, koje donosi boljitak ne samo kineskom narodu, nego i drugim narodima sveta", istakao je on.

Nikolić je dodao da se Srbija ponosi strateškim partnerstvom sa Kinom i podsetio da je poslednji dokument na predsedničkom nivou izme]u dve države, o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva potpisao on sa presednikom Si Đinpingom 2016. godine, prilikom posete kineskog predsednika Srbiji.

"Srbija i Kina nemaju otvorenih pitanja, nemaju nijedan spor. Naši odnosi su primer čvrstog prijateljstva i partnerstva sa međusobnim uvažavanjem i razumevanjem. Mi smo narod koji će večito da pamti podršku Kine u najtežim trenucima, tokom bombardovanja NATO 1999. godine, i kineske žrtve, stradale kineske novinare u Ambasadi Kine u Beogradu", rekao je Nikolić.

Naveo je da su pre 20 godina u Srbiji uglavnom bili prisutni kineski mali trgovci, potom su od 2014. počele da dolaze velike građevinske i energetske kompanije koje su bile nosioci velikih infrastrukturnih i energetskih projekata, a danas ima sve više kineskih firmi zainteresovanih za zajedničku proizvodnju (Železara Smederevo, RTB Bor, fabrika guma Linlong u Zrenjaninu).

"Neke od najvećih projekata u Srbiji danas izvode kineske kompanije, na putnim i železničkim koridorima, termoelektrani Kostolac. U Srbiji rade svetski poznata banka - Kineska banka koja iz Beograda pokriva poslovno ceo region, i čuvene telekomunikacione firme Huavej i ZTE", rekao je Nikolić.

Po njegovim rečima, kineski projekti u Srbiji nisu samo od značaja za Vladu već i lokalne samouprave i stanovništvo jer doprinose razvoju infrastrukure i otvaranju radnih mesta.

"Srbija i Kina učvršćuju veze ne samo ekonomijom, nego i neposrednim kontaktom dva naroda. Raduje nas podatak da sve više kineskih turista posećuje Srbiju, što je važno za bliže međusobno upoznavanje. Ukinuli smo vize za kineske državljane januara 2017. Istovremeno, sve više ljudi iz Srbije upoznaje Kinu, bilo poslom, školovanjem ili putovanjima u nama daleku blisku zemlju", kazao je Nikolić.

On je podsetio da je Srbija krajem novembra otvorila kulturni centar u Pekingu i dodao da "Kina planira da ove godine otvori velelepni centar na Novom Beogradu, što takođe doprinosi našem međusobnom povezivanju".

"Budućim generacijama moramo ostaviti u nasledstvo sadašnje izvrsne odnose i ponuditi osnovu za njihovo dalje razvijanje. To je naša zajednička odgovornost", rekao je Nikolić.

Kinesku delegaciju na poslovnom forumu u Beogradu predvodi generalni sekrtar pekinškog instituta WANLI Think Tank, Džao Jue.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: