Vučić: Umesto tužne sage, da radimo nešto drugo

Predsednik Aleksandar Vučić je poručio da bi, umesto ''tužne sage'' sa taksama Prištine trebalo formirati jedinstveno regionalno ekonomsko tržište.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 19.12.2018.

17:04

Vučić: Umesto tužne sage, da radimo nešto drugo
Foto: Tanjug/Marina Maksimoviæ

"Rekao sam da smo za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas slučaj i da je to za nas od prioritetnog značaja. Jer, čak i da bude sve najbolje pa da 2025. budemo deo EU, a što ne možete sa sigurnošću da kažete - ni zbog naših odnosa sa Prištinom, ni zbog situacije sa EU i zbog svega drugog", rekao je Vučić.

Ono što je od ključnog značaja za nas je, ističe Vučić, da razvijamo naše ekonomije i da imamo još veći rast i bolje povezanu infrastrukturu i manje oprerećenja za naše privrednike, kao i bolji pristup stranim investitorima koji će lakše da dolaze na naše tržište.

"Ukazao sam na problem da smo mi i u ovakvim razgovorima u najtežoj poziciji, Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Makedonija takođe, BiH nije samo zato što Srbi to ne dozvoljavaju, inače bi i oni, a o Albaniji i da ne govorimo", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je rekao, u takvoj situaciji smo po tom pitanju prilično usamljeni, ali se trudimo da u svim drugim sferama razvijamo najbolje moguće odnose.

"Da gledamo kako u budućnosti, kada se završi ova tužna saga o taksama, kako bismo mogli da nastavimo dijalog i približimo se nekom komprimosnom rešenju. Nisam preveliki optimista, ali nisam ni neko ko hoće da kvari novogodišnju i božićnu idilu bilo kakvim izjavama. Mi ćemo da učinimo sve što možemo da razgovorimo rešavamo probleme i nadam se da će i drugi to isto da čine", poručio je Vučić. On je napomenuo da Srbiji na ekonomskom planu ide dobro i da stvari kvari samo situacija oko KiM.

"Prema proceni, sledeće godine ako ostanu takse gubici bi bili oko 43 miliona evra na mesečnom nivou. To bi bilo teško, ali bismo preživeli. Važnije je kako da pomognemo narodu na KiM da opstane", rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da takse neće opstati.

"Niko ne može da bude sam. Kad se to završi, put ka dijalogu je potpuno otvoren a to će poboljšati našu evropsku perspektivu", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: