Telekom Srbije po planu: Prva kupovina posle najave da će biti lider

Telekom Srpske, koji je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije, kupio je od Telekoma Slovenija kompaniju Blicnet u Banjaluci.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.10.2018.

19:54

Telekom Srbije po planu: Prva kupovina posle najave da će biti lider
(Foto: Thinkstock)

Procedura preuzimanja jednog od većih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH biće završena za dva do tri meseca, objavio je banjalučki poslovni portal Capital.ba.

To je drugi kablovski operater koji je Telekom Srpske kupio u BiH, a čija se cena još drži u tajnosti, naveo je portal.

Većinski vlasnik Telekoma Srpske je Telekom Srbije.

Telekom Slovenije je 2. oktobra 2018. godine potpisao ugovor o kupoprodaji sa akcionarskim društvom Telekomunikacije Republike Srpske o prodaji 100 odsto udela u Blicnetu Bosne i Hercegovine, zvanično je potvrdio i Telekom Slovenije.

Blicnet, kao član grupacije "Telekom Slovenije", zauzima značajnu poziciju na tržištu BiH i u svojoj ponudi ima internet, fiksnu telefoniju i analognu i digitalnu televiziju.

Ova kompanija godinama uspešno posluje u BiH, a samo u prošloj godini ostvarila je dobit od 2,57 miliona konvertibilnih maraka (oko 1,3 miliona evra). Na kraju 2017. godine Blicnet je zapošljavao 104 radnika.

Blicnet ima prodajne objekte u nekoliko gradova u BiH, između ostalih, u Banjaluci, Sarajevu, Prijedoru, Gradišci, Kotor Varošu, Višegradu, Palama i drugim opštinama i gradovima.

Zarad jačanja svoje tržišne pozicije u BiH, kompanija M:tel (Telekom Srpske) ranije je objavila da planira da kupi i bijeljinski "Telrad Net" i tu nameru je prijavila Konkurencijskom savetu BiH.

U M:telu su tada za Capital.ba rekli da, u skladu sa strateškom opredeljenošću da jača svoju tržišnu poziciju u BiH, i uobičajenom biznis praksom, ova kompaniju u kontinuitetu razmatra širenje poslovanja.

Podsetimo, generalni direktor Telekoma Srbija naveo je nedavno da je kompanija u proteklih nekoliko godina značajno smanjila zaduženost i ocenio da su sazreli uslovi za novi investicioni ciklus, nakon ranijih ulaganja i akvizicija regionu.

"Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj“, rekao je Predrag Ćulibrk.

Telekom je ubrzo potvrdio da želi Telekom Albanija, da je data ponuda koja se razmatra sa ostalim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: