B92 pasarelom od Kalemegdana do reke, kako teku radovi FOTO

B92 imao je ekskluzivnu priliku da prvi pređe novom Umetničkom pasarelom koja će povezati Kalemegdan sa priobaljem.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.08.2018.

13:33

B92 pasarelom od Kalemegdana do reke, kako teku radovi FOTO
Foto: B92

U završnoj fazi je postavljanje oplate za betonsku spiralu koja će oko skulpture poznatih svetskih umetnika Ričarda Deakona i Mrđana Bajića spustiti grad na reku.
Foto: B92
Sama pasarela biće završena sredinom novembra nakon čega sledi uređenje okolnog terena.
Foto: B92
Najveći problem trenutno pravi divlji objekat baraka koju vlasnik obližnjeg restorana, kako saznajemo, uporno odbija da ukloni sa javne površine.
Foto: B92
Time je ugrožen požarni put bez koga neće biti bezbedno koristiti ovaj objekat. Pokušali smo da stupimo u kontakt s vlasnicima, ali s obzirom na radno vreme, bezuspešno.
Foto: B92
Sama pasarela je metalno-betonska konstrukcija dužine oko 75 i širine 2.5 metra, sa dva dodatna kraka koja će se izdvajati sa glavnog pravca. Jedan će voditi ka garaži na krovu Beton hale, a drugi će se na tvrđavi izdvajati ka parku pored stepeništa.
Foto: B92
Kako pasarela prelazi veliku visinsku razliku, silazak sa ove pasarele omogućiće dugačka vijugava rampa kod Beton hale. Spiralna rampa duža od čitave pasarele, ima dužinu od 82 metra i nosi je čak 11 stubova različitog raspona. U okviru ove masivne konstrukcije nalaziće se liftovska kula, koja će praktično predstavljati postolje za umetničku skulpturu. Postolje skulpture biće od kortena, dok je sama figura izrađena od aluminijuma. Ova pešačka pasarela trebalo bi da omogući direktnu vezu Gornjeg grada sa obalom reke, dve komplementarne ali potpuno razdvojene urbane celine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: