Domaće firme sklonjene sa Koridora 11: Nisu hteli da rade

Beograd -- Deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca će biti sanirana do kraja novembra, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kako je istakla, taj posao će uraditi konzorcijum kineske Šandong haj spid grupe i azerbejdžanski Azvirt, pošto domaće firme Planum i Putevi Užice nisu htele da rade taj posao po projektu.

Ministarka je navela da će ta deonica biti spremna za otvaranje celog poteza Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 km.

Mihajlovićeva je podsetila da je deonica Ub-Lajkovac bila problematična i da su na njoj radili konzorcijium Planum i Putevi Užice i da je pretrpela ozbiljne probleme.

"Mi smo reagovali i Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanciji te deonici prema projektu koji je za sanaciju napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno skloniiili sa gradilišta i pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara. Na jučerašnji dan je angažovan drugi izvođački konzorcijum Šandong - Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra."

Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba.

Podsetila je da Šandong radi na dve deonice Koridora 11, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig i da će one biti završene do kraja godine, pošto se već obavljaju radovi na asfaltiranju auto-puta.

Deonica Ub-Lajkovac je završena 2015. godine, ali nikad nije puštena u saobraćaj jer se nalazi između pomenutih deonica koje nisu još završene.

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, kao i protiv nadležnih u građevinskim preduzećima "Planum", PzP "Beograd" i "Putevi Užice", zbog korišćenja neadekvatnog materijala prilikom izgradnje tog dela auto-puta, što je dovelo do pukotina.

Utvrđeno je da će od ukupno 12 kilometara na 4,5 kilometara morati da se radi ispočetka.

Vesti

strana 1 od 249 idi na stranu