Posle 60 godina - kreće obnova 112 km pruge

Beograd -- Infrastruktura železnice Srbije planira da u proleće 2019. započne rekonstrukciju 112 km pruge Crveni krst (Niš) - Zaječar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ova pruga je deo regonalnog železničkog pravca od Niša do Prahovo pristaništa, rečeno je u tom preduzeću.

Rekonstrukcija pruge bi mogla da započne u martu ako budu povoljne vremenske prilike, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije i istakao da je ta pruga nije remontovana oko 60 godina.

Nakon što ove godine budu obnovljene pruge Požarevac - Majdanpek i Požarevac - Mala Krsna, u 2019. biće remontovana pruga Crveni krst i Zaječar što će omogućiti efikasniji saobraćaj putničkih i teretnih vozova i oživljavanje železničkog transporta u istočnoj Srbiji, istakao je Stanisavljević.

Pruga Crveni krst - Prahovo pristanište je većim delom izgrađena do Prvog svetskog rata, a završena 1922. godine.

"Ta pruga nije remontovana gotovo punih šest decenija, zbog čega je danas u lošem stanju, a prosečna brzina vozova je između 30 i 40 kilometara na sat", rekao je Stanisavljević Tanjugu.

Zbog toga je interesovanje putnika za prevoz železnicom u ovom delu Srbije smanjeno.

Rekonstrukcijom pruge Crveni krst - Zaječar biće povećani brzina vozova i propusna moć, što je neophodno kako bi železnica zadovoljila sve veće potrebe privrede u tom regionu za transport robe vozovima.

Prugom između Niša i Zaječara dnevno saobraća ukupno 10 putčkih vozova i eretnih vozova ili ukupno četiri voza.

Između Zaječara i Prahovo pristaništa dnevno saobraća ukupno šest putničkih i šest teretnih vozova.

Stanisavljević je naglasio da će Infrastruktura železnice Srbije tu prugu rekonstruisati sopstvenim sredstvima i kapacitetima.

Na taj način će Infrastruktura železnice Srbije i u narednoj godini nastaviti svoje poslovno opredeljenje da samostalno i iz sopstvenih prihoda u okviru tekućeg održavanja remontuje pruge u Srbiji posto će samo u 2018. na taj način rekonstruisati oko 250 km regionalnih pruga.

Reč je o prugama Požarevac - Majdanpek, Šabac - Loznica - Brasina i Pančevo - Orlovat - Rimski šančevi (Novi Sad).

Stanisavljević podseća da je Infrastruktura železnica Srbije krajem maja započela radove na obnovi regionalne pruge Požarevac - Majdanpek, u dužini od 90 km, čije su samo pojedine deonice poslednji put remontovane pre skoro četiri decenije.

Radovi između Požarevca i Majdanpeka treba da budu završeni do kraja novembra ove godine, nakon čega će na toj deonici brzina vozova biti povećana na 80 km na sat.

Pored toga, Infrastruktura železnice Srbije remontovaće i oko osam kilometara dugu prugu između Požarevca i Male Krsne, zahvaljujući čemu će istočna Srbija biti povezana rekonstruisanom prugom sa Koridorom 10.

U istočnoj Srbiji nalaze se i značajni privredni sistemi, koji su prioritetno opredeljeni za železnički transport.

U Luku Prahovo već su uložena velika sredstva i postoje planovi za dalje povećanje pretovara, promenjena je vlasnička struktura IHP Prahovo i sada je to "Eliksir", a očekuje se i strateški partner za RTB Bor, koji sa svojim potencijalima i kapacitetima predstavljaju najznačajnije korisnike železničkih usluga.

Tu su još i rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Stih i železara u Smederevu.

Teretni železnički prevoz u istočnoj Srbiji značajno je povećan, pa su u poslednjih pet godina utovar i istovar robe u ovom delu Srbije skoro utrostručeni, sa tendencijom daljeg rasta.

Sa pravcima i merama razvoja železnice u Timočkoj krajini predstavnici Infrastrukture železnice Srbije upoznali su sredinom juna predstavnike zainteresovanih lokalnih samouprava iz tog dela Srbije.

strana 1 od 254 idi na stranu