Kinezi i Rumuni "napadaju" Srbiju: Čak 138 odsto više

U prva tri meseca 2018. godine Srbija je ostvarila suficit od 32 miliona evra u oblasti turizma, kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2018.

15:09

Kinezi i Rumuni
Foto: Thinkstock

On je dodao i da najviše turista dolazi iz regiona, iz Crne Gore i BiH, dok su na trećem mestu gosti iz Rumunije čiji je dolazak povećan za 60 odsto.

Labović za Tanjug navodi da su pozitivni rezultati u turizmu ohrabrujući, te da je turizam zajedničkim naporima stavljen na značajno mesto u ekonomiji.

"Vlada, ministarstvo trgovine, ali i opšta javnost prihvatili su turizam i postavili ga na značajno mesto u našoj ekonomiji. U tom smislu se u turizam jako puno ulaže, ali ima i mesta za napredak, u smislu dodatnih sadržaja, saobraćaja, turističke infrstrukture i naravno promocije", objašnjava ona.

Dodaje, da je zabeležen veliki porast dolaska turista iz Makedonije, kao i iz Kine, čiji se broj u prva četiri meseca ove godine povećao za 138 odsto.

Kako kaže, gosti iz inostranstva uglavnom posećuju Beograd i okolinu, Novi Sad, Frušku Goru, Sremske Karlovce i ostaju 2,5 do tri dana, dok domaći turisti na prvom mestu posećuju planine i banje, a zatim i gradove, pa je i njihov boravak duži, pet do sedam dana.

"Tome dosta doprinose i vaučeri, subvencionisana mera ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zahvaljujući kojima se produžava njihov boravak", kaže Labović i dodaje da je u toku kampanja "Vidi Srbiju, koje momente ćeš ti pamtiti ovog leta?".

Kampanja je usmerena na stimulisanje turista da podele momente koje dožive kroz posetu Srbiji.

"Sada nam je fokus aktivan odmor, jer je to trend u svetu, ali naravno pored toga tu su i neverovatna priroda, kulturno-istorijsko nasleđe, etno sela, reke, jezera. Dunav je izuzetan potencijal, a ponuda je zaista šarolika", navodi ona.

U cilju promocije Srbije sprovode se regionalne, domaće kampanje, kao i globalne, a poruke koje se komuniciraju zavise od tržišta kome su upućene, kaže Labović i dodaje da svaka poseta ne uključuje samo jednu vrstu odmora, već i druge usputne sadržaje.

Ističe i značaj gastronomske ponude, koja je, kako kaže, postala prepoznatljiv simbol Srbije, kao i već poznato gostoprimstvo domaćina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbiju je u periodu januar-april ove godine posetilo ukupno 867.453 turista, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Od tog broja, domaćih turista je bilo 475.464, za devet odsto više, a inostranih 391.989, za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ostvareno je ukupno 2,441.486 noćenja, za 11 procenata više, od čega su domaći turisti ostvarili 1,541.518 noćenja, a inostrani 899.968 od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

Od stranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine - 63.781 noćenja, što je pet procenata više u poređenju sa periodom januar-april 2017. godine, zatim slede turisti iz Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Bugarske, Makedonije...

Samo u aprilu, broj dolazaka turista veći je za sedam odsto na godišnjem nivou, a broj noćenja za 11,3 odsto.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 13,2 odsto, a stranih turista za 8,4 odsto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: