Grad dao 6ha: Posao za 2.000, plata 50% veća od minimalca

Odbornici Skupštine Leskovca usvojili su odluku o besplatnom ustupanju skoro šest hektara zemljišta kompaniji "Aptiv Pakard".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2018.

19:33

Grad dao 6ha: Posao za 2.000, plata 50% veća od minimalca
Foto: Thinkstock, ilustracija

Ova fabrika će u izgradnju i opremanje fabrike u tom gradu uložiti oko 25 miliona evra i u naredne tri godine zaposliti najmanje 2.000 radnika.

Odbornici su usvojili i nacrt ugovora sa "Aptiv Pakardom" o uslovima pod kojima će se graditi fabrika za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, kao i o obavezama grada i države Srbije.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da će u fabrici, čija je izgradnja već počela u Zelenoj zoni u severnom delu grada, do kraja godine biti zaposleno oko 280 radnika, naredne godine više od 1.000, a 2020. godine svih 2.000 radnika.

"Interesi grada nisu ostali nezaštićeni. 'Aptiv Pakard' je dužan da u roku od 45 dana od dana overe ugovora, kao sredstvo obezbeđenja gradu, preda besuslovno bankarsku garanciju od 123.952.299,77 dinara, što predstavlja tržišnu vrednost zemljišta, i da dostavi dve blanko menice", kazao je Cvetanović.

Komentarišući druge detalje predloga ugovora, on je kazao da će iz budžeta lokalne samouprave i Vlade Srbije biti izdvojeno ukupno 150 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu.

Odbornici opozicije podržali su dolazak "Aptiv Pakarda" u Leskovac, navodeći da će na osnovu očekivanog priliva u budžetu od poreza na zarade, prosečna plata u toj fabrici iznositi od 24.000 do 30.000 dinara neto, dok je gradonačelnik kazao da u nacrtu ugovora piše da će bruto zarade biti za 50 posto veće od minimalne bruto zarade u Srbiji u odnosu na januar i februar ove godine.

Odbornik Demokratske stranke Saša Stojanović glasao je protiv usvajanja odluke navodeći da je ona zakasnela jer se fabrika uveliko gradi.

"Zakon nalaže da se izvođač radova ne može uvesti u posed dok ne dobije građevinsku dozvolu", kazao je Stojanović.

Fabriku "Aptiv Pakard" d.o.o. Leskovac osnovala je engleska kompanija "Delfi" sa sedištem u Kentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: