"Gradi se već 29 godina, da ne bude kasnije 40"

Ministarstvo građevinarstva obezbediće 50 do 60 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju za završetak gradnje višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

11:14

Foto: Tanjug/Ministarstvo graðevinarstva, M.Mirèetiæ

To je najavila potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajović, koja je rekla da će projektno-tehnička dokumentacija biti završena do kraja godine.

Mihajlović je tokom obilaska te brane i akumulacije naglasila da se taj sistem gradi već 29 godina i mora da se nastave ulaganja kako bi se i završio.

Izgradnjom tog sistema bi se rešili problemi sa vodosnabdevanjem na teritoriji pet opština sa oko 250.000 stanovnika (Valjevo, beogradska opština Lazarevac, opštine Ub, Lajkovac i Mionica).

"Ovo se gradi 29 godina, neke stvari nismo mogli u prethodnih nekoliko godina da nastavimo, jer nije bilo toliko novca. Ali ovo je strateški važno za vodosnabdevanje ovog kraja i Srbije. Mislim da je vodosnabdevanje najvažnija stvar za budućnost u narednih 20 i 30 i više godina. Moramo kao država o tome da vodimo računa", rekla je Mihajlović.

Do sada je u projekat Regionalnog višenamenskog sistema Stubo-Rovni uloženo oko 80 miliona evra, uključujući izgradnju brane i akumulacije, cevovoda i postrojenja za preradu vode, a procenjuje se da je za kompletan završetak potrebno još oko 20 miliona evra.

Ako bi bila obezbeđena sva neophodna sredstva, za tri do četiri godine mogli bi biti završeni radovi i sistem pušten u rad.

Prema njenim rečima, za tu branu je neophodno obezbediti najpre između 50 i 60 miliona dinara da se završi projektno tehnička dokumentacija.

"Zato sam danas upoznala direktora JP Kolubara i rekla da će ministarstvo građevinarstva izdvojiti novac za projektno teničku dokumentaciju i mi ćemo zajedno sa ministarstvom finansija odrediti novac da se raspišu javni pozivi i da se projekat uradi tokom ove godine. U vladi ćemo razgovarati na koji način da nastavimo dalje ulaganje, pošto je potreban veliki novac", kazala je Mihajlović.

Kako je rekla, deo novca - 6,5 miliona evra je već obezbedila Kancelarija za javna ulaganja. "Očekujemo u vladi do septembra da se dogovorimo za ostalo, kako ćemo to dalje finansirati kako bismo imali predviđena sredstva u budžetu za 2019. godinu za tu namenu", dodala je Mihajlović.

Naglasila je da taj projekat mora da se završi kako ne bi došli u situaciju da kasnije pričamo kako se taj sistem gradi već 40 godina.

Izgradnja je započela 1989. godine i do sada u čitav projekat uloženo oko 80 miliona evra (Republika Srbija, Grad Valjevo, Evropski fondovi (6,3 miliona evra), donacija Češke Republike (milion evra).

Do sada je izgrađeno 80 odsto čitavog sistema: brana i akumulacija sa pratećom hidromašinskom i elektro opremom - u fazi tehničkog prijema i probnog rada. Zatim, izgrađeno je ukupno 27 km cevovoda i dobijane je upotrebna dozvola. Izgrađeno je i postrojenje za preradu vode 600 l/s i ono je u funkciji.

Takođe, izmešten je deo magistralnog puta VaLjevo-Bajina Bašta u dužini od 12 km. Izgrađen je sistem obaveštavanja i uzbunjivanja.

Regionalni višenamenski hidrosistem “Stubo – Rovni” ima pet osnovnih funkcija: vodosnabdevanje, zaštita od poplava, snabdevanje vodom TE “Kolubara B” - Kalenić, proizvodnja električne energije (mini hidro elektrana) i održavanje biološkog minimuma na rekama Jablanica i Kolubara.

Koceljeva i Ljig takođe su se obratile sa zahtevom da se priključe, čime bi sistem imao još veći broj korisnika iz tri okruga - Kolubarski, Beogradski, Mačvanski).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: