Prekogranična saradnja ključ ruralnog razvoja i turizma

Razvoj lanca vrednosti u turizmu i agrobiznis sektoru, tema je obuke koju sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj na Zlatiboru.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

12:13

Prekogranična saradnja ključ ruralnog razvoja i turizma
Foto: Thinkstock

Reč je o instrumentu za jačanje konkurentnosti prekograničnih regiona i ulazak malih proizvođača tradicionalnih proizvoda na regionalno tržišteč.

Cilj obuke je, po rečima regionalnog menadžera projekta "Drina-Tara" Aleksandra Damnjanovića, stvaranje malih lanaca vrednosti u ruralnim sredinama u sektoru poljoprivrede i turizma.

"Namera je da se pružaoci usluga u turizmu povežu sa lokalnim proizvođačima tradicionalnih proizvoda,a ovde je akcenat na siru i malini,kako bi se stvorila dodatna vrednost u zajedničkom partnerskom radu", kaže Damnjanović.

Ruralni razvoj i turizam su dva područja gde se mogu ostvariti maksimalni rezul;tati uz minimalne investicije, ističe Snežana Milisavljević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica.

"Prekogranična saradnja je šansa koju moramo da iskoristimo posebno u oblasti turizma. Imajući u vidu prirodne karakteristike ovog područja i želje modernog turiste koji se kratko zadržava na jednoj destinaciji u potrazi za nečim novim,važno je da se turistička ponuda Zapadne Srbije, severa Crne Gore i BiH poveže u jedan turistički paket. U sve to uključiti i proizvođače lokalnih proizvoda", objašnjava Milisavljevićeva.

Dragana Varaklić iz "Sofi voća" iz Prijepolja ističe da je podrška ove vrste potrebna svim lokalnim privrednicima, posebno onim koji su na početku svog biznisa.

"Naša firma posebno je zainteresovana za plasman svojih proizvoda u prekograničnom području.Mlada smo firma i ovakvi vidovi podrške i obuke su nam posebno značajni", ističe Varaklićeva.

U prethodne četiri godine Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj je kroz direktna ulaganja investirala 500.000 evra u svih sedam prekograničnih regiona Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: