Posle prve presude: "Ko tuži banku, dobija 100%"

Prvi put je srpski sud odlučio da banka nema pravo da naplaćuje proviziju za obradu kredita.

Srbija

Izvor: B92, O2

Utorak, 30.01.2018.

15:46

Posle prve presude:
(Foto: Thinkstock)

Stručnjaci poručuju da će takva presuda naterati banke na preispitivanje.

Ušla dva klijenta u istu banku, istim poslom - da podignu kredit. Dva bankarska službenika na njih potrošili isto vreme i istu papirologiju, ali...zarada banke na klijentu koji je podigao višu sumu novca veća je deset puta. Procena je da su u poslednjih 15 godina banke u Srbiji, na osnovu provizije za obradu kredita od građana i privrede naplatile više od 100 miliona evra. "Taj element je deo poslovne politike nalazi se u tarifnicima banke i svaki klijent je unapred znao u šta ulazi“, kaže Dejan Erić, sa Beogradske bankarske akademije.

Pa ipak, ovaj papir naredio jednoj banci, da za početak, jedan mali deo te sume, vrati klijentu. Apelacioni sud u Beogradu prvi put presudio da je procenat obrade kredita fiktivan, ne realan trošak.

"S obzirom da imamo informaciju iz suda da je Apelacioni sud dao uput nižim sudovima da presuđuje tako po ovom osnovu ja sam siguran da će ko tuži dobiti 100 posto ovaj spor“, kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja efektiva

Činjenica je da je Zakon o obligacionim odnosima na strani klijenata, činjenica je i da svako ko je uzeo bilo koji kredit u poslednjih 15 godina, isplatio ga ili ne, ima pravo na tužbu po osnovu troškova obrade kredita. Pitali smo i druge da li je jedna presuda u korist klijenta garant pobede svih ostalih.

"Naš pravni sistem ne poznaje taj element sudske prakse tako da odgovor na vaše pitanje - sve zavisi. Mislim da ova presuda značiti neku vrstu preispitivnja - značaj nje je da se upali lampica tako da klijenti vode računa, a banke takođe možda na tome voditi konkurentsku borbu“, kaže Dejan Erić.

NBS je nedavno uputila dopis svim bankama u kojima ih upozorava da trošak obrade kredita ne mogu da naplaćuju posebnim procentom, već ga treba ukalkulisati u kamatu. U udruženju banaka Srbije kažu generalni sekretar na putu javite se za sedam dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: