Vujović: Reformišemo Poresku upravu, nov sistem

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je započela reforma Poreske uprave koja će imati 35 kancelarija po celoj Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

16:24

Vujović: Reformišemo Poresku upravu, nov sistem
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je rekao, inspektori će dobiti nov IT sistem na kome će raditi.

On je u razgovoru sa predstavnicama AFA Ženske mreže rekao da je posle nekoliko pokušaja da se reformiše Poreska uprava "reforma konačno započeta".

"Poreska uprava će raditi u 35 kancelarija, a inspektori na početku radnog dana neće znati koju će firmu i gde u krugu 30 do 40 kilometara toga dana kontrolisati, kao i da i njega neko kontroliše", rekao je Vujović.

Dodao je da reforma Poreske uprave neće biti zaustavljena ma koja stranka da je na vlasti i da je cilj da za dve do tri godine ta služba postane organizovan sistem.

On je rekao da je reforma Poreske uprave započela pre tri godine internom analizom, zatim je analizu napravio Međunarodni monetarni fond, a 2015. godine je napravljena strategija reforme.

"Prvom internom analizom, koja je bila detaljna, hteli su da sačuvaju svaku kancelariju", rekao je Vujović.

Na pitanje preduzetnika da li je moguće oslobođenje od poreza na dobit firme ako se taj novac investira u proširenje proizvodnje Vujović je rekao da taj porez ne donosi u budžet države značajne prihode, ne više od tri odsto i da ne bi bio veliki problem da se investitori oslobode te obaveze.

"Zalažem se da porez na dobit bude fleksibilni instrument tako što bi inspektor dobio diskreciono pravo kao i u svetu da oslobodi privrednika plaćanja te obaveze kada konstatuje da je investirao u proizvodnju", rekao je ministar.

Dodao je da "birokratija ne voli da sprovodi diskreciona upustva kada mu neko to da, ali voli da ima svoje diskrecione odluke".

On je rekao i da porez na dodatu vrednost ne može da se vrati brže jer poreska administracija zbog fantomskih firmi sve proverava "ručno", a u Americi poreski inspektor samo ukuca u kompjuter matični broj vlasnika firme i ima pregled svih njegovih firmi.

Vujović je rekao da je u Srbiji komplikovano dokazivanje olakšica pri plaćanju godišjeg poreza na ukupan prihod jer je neophodno pribaviti mnogo papira pa on radije plati porez bez da traži olakšice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: