Srbija 3

05.05.2024.

14:33

Evo koliko nam je neradnih dana ostalo do kraja godine posle ovih praznika

Neradni dani u našoj zemlji počeli su od 1. maja, a završavaju sedmog dana u ovom mesecu.

Izvor: Blic/Anica Jelovac

Evo koliko nam je neradnih dana ostalo do kraja godine posle ovih praznika
Depositphotos/BrianAJackson

Podeli:

Krajem aprila počeo je i prolećni raspust, pa je većina Srba spojila ove neradne dane sve do utorka. Ono što je za mnoge loša vest jeste da do kraja godine nije ostalo još mnogo neradnih dana.

Nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika u ovoj godini ostao je još jedan neradni dan, a to je 11. novembar, tada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu i praznuje se neradno.

Ove godine 11. novembar pada u ponedeljak, što će za mnoge značiti produženi vikend.

Ko ne radi za vreme državnih praznika

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu“, stoji u ovom propisu.

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: