Svet 10

04.05.2024.

10:44

"Ne nazire se kraj": Danski div tone

Danska brodarska kompanija A.P. Moller-Maersk je izvestila o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom kvartalu.

Izvor: Index.hr

"Ne nazire se kraj": Danski div tone
Shutterstock/Avigator Fortuner

Podeli:

Od januara do marta, prihod kompanije Maersk pao je za 13,1 odsto na 12,36 milijardi dolara, što odražava nagli pad.

Zarada pre kamata i poreza se skoro istopila, na samo 177 miliona dolara. U istom periodu prošle godine iznosila je 2,33 milijarde dolara.

Potražnja za kontejnerskim transportom porasla je u prvom kvartalu za sedam do devet odsto, procenjuju u danskoj kompaniji, a ističu snažan rast u Severnoj Americi, Latinskoj Americi i Okeaniji.

Kina se, ipak, istakla sa rastom izvoza od oko 16 odsto, kažu.

Povećan obim prevezenog tereta

Saobraćajni kapaciteti su ponovo snažno porasli početkom godine i krajem marta nominalno su veći za 9,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Udeo neiskorišćenih kapaciteta pao je istovremeno na najniži nivo od prve polovine 2022. godine, dodaju.

"Talas novih kapaciteta i smanjen udeo neiskorišćenih brodova ublažili su pritisak krize Crvenog mora/Adenskog zaliva na prevoznike, pa su vozarine na tržištu, prema Šangajskom indeksu kontejnerskog tereta (SCFI), postepeno pale sa visokih januarskih nivoa", navodi se u izveštaju.

U prva tri meseca ove godine vozarine su bile u proseku 18 odsto niže nego u istom periodu prošle godine. Obim prevezenog tereta povećan je za 7,5 odsto, pokazuje prezentacija poslovnih rezultata.

Očekuju da će potražnja rasti

Svetska privreda i sektor logistike su i u prvom kvartalu pokazali otpor krizi u Crvenom moru i Adenskom zalivu, a potražnja za kontejnerskim transportom bi ove godine trebalo da raste u rasponu od 2,5 do 4,5 odsto, saopštila je danska kompanija.

Budući da se trenutnim sukobima i trgovinskim tenzijama, ekonomskoj neizvesnosti i pretnji klimatskih promena trenutno ne nazire kraj, rast bi mogao biti slabiji, upozorili su.

Danska kompanija procenjuje da bi ove godine mogla da posluje sa pozitivnom nulom, ali i da zabeleži osnovni gubitak pre oporezivanja i kamata od dve milijarde dolara.

 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: