3,5 mil. RSD za žardinjere, a gde su - ne zna se

Gradska uprava Novog Pazara nezakonito je isplatila tokom 2016. godine 1,8 miliona dinara na ime naknada članovima raznih komisija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

11:51

3,5 mil. RSD za žardinjere, a gde su - ne zna se
Foto: Thinkstock

To je urađeno iako je Statutom grada i zakonima predviđeno da se za rad u tim telima ne prima novčana nadoknada, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Revizor je utvrdio da je lokalna samouprava nepravilno obračunavala minuli rad zbog čega je isplaćeno 309.000 dinara više nego što je zakonom dozvoljeno, kao i 213.000 dinara na ime prekovremenog rada, iako nisu postojali dokazi da je bilo potrebe za prekovremenim radom, kao ni da je posao obavljen.

U izveštaju, u koji je radio Sto plus imao uvid, navodi se i da je Gradska uprava tokom 2016. radnicima isplatila više od 800.000 dinara na ime pomoći u slučaju smrti člana porodice ili bolesti, ali da nije imala verodostojnu dokumentaciju o stvarnim pogrebnim ili troškovima lečenja.

Državni revizor je otkrio i da je lokalna samouprava platila 16.000 dinara na ime novčane kazne koju je "radniku JKP Vodovod i kanalizacija izrekao Prekršajni sud u Čačku".

Lokalna samouprava potrošila je i oko 3,5 miliona dinara - tri miliona plaćeno firmi Koral iz Kraljeva, a 496.000 Sim Light iz Umčara - za kupovinu baštenskih klupa i žardinjera, a da državnom revizoru nije predočila zapisnike da je obavljena njihova primopredaja i bez dokaza gde su postavljene.

Nabavka 40 klupa od firme Sim Light realizovana je tendera i zaključenog ugovora izmedju lokalne samouprave i te kompanije.

Gradska uprava nije sprovela javnu nabavku ni za izbor izvodjača radova na sanaciji štete prouzrokovane poplavama u martu 2016. godine. Zbog toga je nezakonito potrošeno 3,5 miliona dinara - Iskop-gradnji plaćeno 1,8 mliona, kompaniji Ikan 1,1 milion, Braći Muslić 400.000, a Bioc gradnji 200.000 dinara.

Prema nalazima revizora, lokalna samouprava nije obavljala kontrolu kako je trošen novac koji je iz gradske kase dodeljivan na raznim konkursima ili kao subvencija javnim preduzećima ili ustanovama.ž

Tako je JKP Gradska toplana prebačeno 15 miliona dinara, a da to preduzeće nije dostavilo program korišćenja tih sredstava. Takodje, Grad je uplatio milion dinara Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), a nije dobio izveštaj kako su ta sredstva potrošena.

Izveštaje o trošenju budžetskih sredstava lokalnoj samoupravi nisu dostavila ni pojedina udruženja koja su novac dobila na konkursu za finansiranje projekata.

Državni revizor je utvrdio da su ta udruženja nenamenski potrošila šest miliona dinara tako što su, umesto finansiranja projektnih aktivnosti, plaćala obaveze iz 2015. godine, a da gradska uprava nije izvršila kontrolu i tražila povraćaj tog novca, na šta je imala pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: