"Bugarska i Rumunija bile kao mi, sad 50% iznad"

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da su za 2018. državnim budžetom predviđene javne investicije od 1,4 milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.12.2017.

08:54

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Međutim, kaže da bi dve milijarde evra "bila prava mera".

"Da bi se podstakle privatne investicije, potrebno je obezbediti bolje uslove za ulaganje, a pre svega vladavinu prava", rekao je Petrović na RTS-u.

Petrović je za RTS kazao da rastu direktne strane investicije, da bi javne trebalo da budu veće, ali da su naša bolna tačka investicije privatnog sektora, koje su znatno ispod nivoa u centralno-istočnoj Evropi.

“To drži naš rast ispod rasta tih zemalja i koči rast životnog standard. Samo iz rasta privatnog sektora može da dođe do povećanja standarda i potrošnje a onda i rast pata i penzija, koje mogu da rastu samo u meri u kojoj raste BDP, odnosno ukupna novostvorena vrednost, nikako preko toga”, objasnio je Petrović.

Istakao je da povećanje plata u javnom sektoru treba da prati stvaranje novostvorene vrednosti u u privredi, a da su za sledeću godinu plate povećane iznad mogućnosti, što nije dobro.

“Prosečna plata u javnom sektoru će poorasti devet odsto, a u privatnom sektoru ispod pet odsto. To nije dobro jer privatni sektor treba da stvori osnov za državni. A plate u državnom sektoru su veće nego u privatnom, čak i kad se odstranio efekat bolje kvalifikacione strukture. Mislim da ta mera nije dobra, prekomerno povećanje plata neće stvoriti veliku disproporciju u 2018. ali ne bi bilo bilo dobro da ta nesrazmera ostane i u narednim godinama", naveo je Petrović.

Kritikovao je odlaganje restrukturiranja javnih preduzeća i naveo da i u Er Srbiji ima problema, a nije jasno kakvih, i da je čudno da je država, kao većinski vlasnik te avio-kompanije, prepustila upravljanje Etihadu kao manjinskom vlasniku.

"Probleme u javnim preduzećima treba što pre rešavati, jer se za njih izdvajaju velike subvencije iz budžeta", upozorio je Petrović i naveo da Azotara dobija godišnje subvencije od 15.000 evra po radniku, a Resavica 10.000 evra.

Komentarišući budžet Beograda, on je kazao da gradska vlast "ne vidi slona u sobi", odnosno da je najveći problem što se daju velike subvencije za gradski prevoz.

Po njegovim rečima, ukupni troškovi gradskog prevoza su 200 miliona evra, što Grad dotira sa 100 miliona evra, koliko se iz republičkog budžeta daje i Železnici Srbije.

"Kada bi se uštedeo bar deo tih subvencija, taj novac bi mogao da se usmeri za investicije koje doprinose rastu BDP-a", kazao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: