Cene nafte "galopiraju", ko je krivac?

Čačak -- Cene nafte su porasle usled predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će tražnja zabeležiti najveći skok u dve godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cene u skočile i usled najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će razgovarati o novom produženju sporazuima o rezanju proizvodnje.

Cene naftnih fjučersa su u Njujorku ojačale za 1,0 odsto, nakon rasta od 1,6 odsto u prethodna dva trgovačka dana, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u oktobru trgovana je na nivou od 48,69 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za 46 centi više. Ukupan obim trgovanja bio je oko 8,0 procenata ispod 100-dnevnog proseka. Cene američke naftne reference su juče ostvarile rast od 16 centi, dostigavši 48,23 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za novembarske isporuke ojačala je za 42 centa na 54,69 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je juče porasla za 43 centa (0,8 odsto), i na zatvaranju je iznosila 54,27 dolara.

IEA je danas povećala svoju prognozu globalne tražnje nafte za 1,6 miliona barela dnevno, na 97,7 miliona barela dnevno u 2017. godini, zbog veće od očekivane tražnje u Evropi i SAD.

Istovremeno, članice OPEK-a pregovaraju o produženju dogovora o rezanju proizvodnje uoči sastanka u Beču krajem novembra, a šestomesečno produženje od kraja marta naredne godine je jedna od opcija, kažu izvori upoznati sa situacijom.

Vesti

strana 1 od 9382 idi na stranu