Opozicija u Boru: Zašto kazna, imamo suficit

Ministar najavio da će Bor imati najveće smanjenje transfera prihoda od naplate poreza na zarade.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

16:12

Opozicija u Boru: Zašto kazna, imamo suficit
(Foto: Thinkstock.com)

Opozicione stranke u Boru kritikovale su najavu ministra finansija Dušana Vujovića da će nakon izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava opština Bor zbog suficita u budžetu imati najveće smanjenje transfera prihoda od naplate poreza na zarade.

Vujović je najavio da će prihodi opštinskih i gradskih budžeta po osnovu poreza na zarede biti umanjeni do najviše četiri odsto, a da će zbog suficita u budžetu opština Bor imati "nešto manji transfer".

Prema saznanjima portala istmedia.rs, raspon smanjenja transfera opštinama kreću se od oko jednog do četiri procenta, dok će Boru biti umanjeno 4,4 procenta, ili oko 63 miliona dinara.

Opozicija u Boru je poručila Vladi Srbije da novim zakonom "jača centralizaciju iako ulazak u EU podrazumeva upravo decentralizaciju".

"Lokalne samouprave su u EU nosioci suvereniteta i građani odlučuju kako će trošiti novac, i ne može neko ko sedi u Beogradu da odlučuje o tome", ujedinjeni su u stavu predstavnici opozicije.

Pojedini odbornici, međutim, smatraju da je opština nevoljno u suficitu, jer nije potrošen novac za projekte kojima bi Bor napredovao kao opština, ali i da čelnici opštine nisu dovoljno branili grad od ovog, kako neki smatraju "državnog reketa".

Predsednik opštine Bor Živorad Petović rekao je za istmedia.rs da Bor ima budžetsko ostvarenje od 41 odsto i suficit od 43 miliona dinara zahvaljujući štednji i racionalnoj potrošnji, najpre u samoj Opštinskoj upravi.Iz Opštinske uprave najavljuju da je u planu obraćanje Ministarstvu finansija i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kako opština Bor ne bi bila "oštećena" samo zbog toga što ima stabilan budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: