Mobilni nam i 50% skuplji nego u EU

Beograd -- Pametni telefoni u prodaji u Srbiji su za 20 do 50 odsto skuplji nego u Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje Asocijacije potrošača Srbije.

Izvor: B92
Podeli

APOS navodi da je zanimljivo da i mobilni operatori iste ove telefone procenjuju do tri puta više od tržišne cene u Srbiji.

Takođe, najnoviji smart telefoni koji su veoma popularni na tržištu EU, a imaju povoljne cene - nisu dostupni na tržištu Srbije. Njih nema ni na slobodnom tržištu, a ni u ponudi naših operatora mobilne telefonije.

Rezultati nezavisnog uporednog testiranja mobilnih telefona koji će APOS uskoro objaviti a koji je sproveden sa organizacijama potrošača u EU pokazaće da dobro ocenjeni a opet povoljni telefoni nisu zanimljivi za tržište Srbije, navodi APOS u saopštenju.

"To se odnosi i na operatore mobilne telefonije ali i na uvoznike. Prvoplasirani po oceni kvaliteta na testu može se kupiti samo u slobodnoj prodaji i to za 15 evra većoj ceni. Primera radi telefon marke na tržištu EU košta 25.000 dinara, dok se maksimalna cena za isti model u Srbiji dostiže cenu od neverovatnih 50.000 dinara", navodi APOS.

Kako dodaju, za razliku od Srbije na tržištu Evropske unije cene smart telefona konstantno padaju. Na to utiče i razvoj konkurencije, pojava novih modela - ali i rezultati nezavisnih testova kvaliteta koji utiču na proizvođače da koriguju cene.

Sve više se proizvođača telefona u veom kratkom periodu oslobađaju svojih "starijih" modela jer novi ubrzano pristižu. Razvoj konkurencije u EU donosi čak i nove brendove i modele koji imaju dobar kvalitet po ceni od 200 evra.

Šta je važno kada kupujete telefon

Iz APOS- a navode da je pri kupovini važno birati telefon koji relativno dugo traje, ima solidan fotoaparat, kao i da podržava najnovije aplikacije.

- Veliki ekran ne znači i najbolji. Jeftiniji modeli imaju ekrane od 3 do 4 inča. Međutim mala rezolucija ekrana neće zadovoljiti vaše potrebe za fotografisanjem a još manje za gledanjem videa. Ipak izbegavajte ekrane sa rezulucijom od 320x480, već uzmite sasvim zadovoljavajuć od 480x800", navode u saopštenju.

- Potreban je dobar procesor. Jeftiniji modeli imaju slabe porcesore (verzija sa 1GHz i jednim jezgrom su najčešći) što vaš telefon može usporavati pogotovu ako obavljate više funkcija istovremeno (aplikacije, društvene mreže i sl.). Gledajte da uvek birate telefon sa procesorom sa dva jezgra (dual core)

- Za dobru fotografiju birajte aparat od 5 megapiksela koji ima blic. Iako ovaj kvalitet ne može da se meri sa skupljim telefonima, kao ni s foto-aparatima, sasvim zadovoljava vaše potrebe za solidnim fotografisanjem uspomena.

- Ukoliko vam je potrebna HD video-kamera preporuka je da kupite telefon sa "720p HD video". Ovo će posebno biti pogodno ukoliko su vam neophodni video-pozivi (Skajp, Gugl i sl) Izbegavajte stare verzije operativnih sistema. Starije verzije ne omogućavaju ažuriranje, ali ni instaliranje nekih od modernih i popularnih aplikacija.

* APOS navodi da je istraživanj rađeno tako što su cene na tržištu proveravane putem internet prezentacija prodavnica, kao i portala koji prikupljaju ponude na tržištu. U tabeli su naznačene najniže i najviše cene tržištu Srbije. Cene u Evropskoj uniji su prosečne i preuzete od partnerskih organizacija potrošača. Odabir modela smart telefona vršen je na osnovu tržišnog značaja, odnosno na osnovu poslednjeg nezavisnog testiranja koje su sprovele udružene organizacije potrošača iz Evropske unije. Cene po kojima ove telefone nude mobilni operatori u Srbiji nisu one koje važe u okviru paketa. Cene koje su prikazane su na sajtovima operatora navedene važe bez ugovorne obaveze.

.

strana 1 od 321 idi na stranu