"Nema osnova za poskupljenje ulja"

Beograd -- Nema osnova za poskupljenje ulja i šećera, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić, navodeći da se povećanje PDV ne odnosi na osnovne životne namirnice.

Izvor: Beta
Podeli

Ljajić je rekao da rod suncokreta nije toliko loš koliko se prvobitno najavljivalo, da je zabranjen izvoz suncokreta, soje i šećerne repe, a da će, ukoliko bude bilo potrebe, država intervenisati iz Robnih rezervi.

Ministar je istakao da je tržišna inspekcija počela kontrolu velikih trgovinskih lanaca da li u magacinima imaju zaliha.

"Ukoliko utvrdimo da je reč o špekulativnim radnjama, tržišna inspekcija će reagovati. Za špekulativne radnje preti kazna od 500.000 do dva miliona dinara", kazao je ministar.

Ljajić je kazao da će sutra razgovarati i sa proizvodjačima da se utvrde razlozi zašto se ne isporučuje roba. Ministar je rekao da PDV nije povećan za osnovne životne namirnice i po tom osnovu, nema velikih razloga za poskupljenje.

Kako je naveo, na rast cena hrane na domaćem tržištu može da utiče postojeća suša i rast cena hrane na svetskom tržištu.
"Vlada Srbije učiniće sve da zaštiti najugroženije kategorije stanovništva i da spreči nagle skokove cena posebno šećera i ulja", kazao je Ljajić.

Ministar Ljajić je najavio i da je u pripremi nabavka 200.000 tona merkantilnog kukuruza za robne rezerve. Ta nabavka je predviđena za intervencije i da se spreči rast cena stočne hrane na tržištu, što bi imalo uticaja i na rast cene mesa.

On je rekao da je već obavljena jedna intervencija iz robnih rezervi, odnosno da je 40.000 tona kukuruza razmenjeno za živu stoku.

"Trenutno na zalihama robnih rezervi imamo 79.000 tona merkantilnog kukuruza", kazao je Ljajić.

Vesti

strana 1 od 9222 idi na stranu