Dinkić: Lokal živi od milostinje

Beograd -- Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić najavljuje kampanju te stranke za decentralizaciju Srbije i dodaje da ta stranka očekuje veliku podršku građana.

Izvor: B92
Podeli

Dinkić naglašava da su upravo građani glavni partner URS-a u njenim naporima.

On, kao razlog za tu inicijativu, navodi da je Srbija visokocentralizovana zemlja u kojoj „Beograd sve odlučuje, a ništa se ne pitaju ni Kragujevac, ni Loznica, ni Subotica...“.

Dinkić kaže i da URS predlaže da mnogo više novca ostane u opštinama i na lokalu gde je i zarađen i da se taj novac posle troši za lokalne potrebe, a da nema potrebe da se o tome odlučuje u Beogradu.

Na pitanje ko je odgovoran što sve ovo nije ranije urađeno, Dinkić kaže da onaj ko ima najveću podršku i naviše mesta u parlamentu ima i najveću odgovornost, dodajući da URS ima 24 poslanika, a da G17 nikada nije imao više od 11 procenata na izborima.

Takođe, predloženo je i da se konačno vrati imovina opštinama koju je, kako kaže Dinkić, još Slobodan Milošević 1995. godine u strahu od Koalicije Zajedno oduzeo opštinama i skoncentrisao u Republičku direkciju za imovinu.

On obrazlaže potrebu da se posveti baš decentralizaciji od svih problema sa kojima se zemlja suočava time što će, kako kaže, „sa pravednijom podelom novca biti i mnogo više investicija i zapošljavanja širom Srbije“.

Dinkić objašnjava da opštine danas zavide od „milostinje“ koju im udeli Ministarstvo finansija koje, navodi on, konstantno smanjuje transfere opštinama.

On naglašava da je kao ministar za regionalni razvoj imao prilike da vidi da mnoge opštine po Srbiji nemaju šanse kakve ima Beograd zbog čega mladi ljudi odlaze iz njih što dovodi do toga da se unutrašnjost sve više prazni.

Bivši ministar ekonomije kaže da će URS tokom naredna dva meseca obilaziti Srbiju i razgovarati sa običnim građanima i da će početkom juna predati izmene zakona kojima će predložiti decentralizaciju.

On dodaje da će, ukoliko predlozi ne naiđu na razumevanje kod partnera u vlasti, stranka naći način da se bori. Dinkić, ipak, nije želeo da spekuliše o načinima te borbe, ali je naglasio da URS nema nameru da ruši Vladu, naročito jer je osnovni cilj dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

strana 1 od 418 idi na stranu