U Nišu flaširaju "česmovaču"

Niš -- Direktor javno-komunalnog preduzeća Naissus Aleksandar Mitić saopštio je da je to preduzeće započelo prve pripreme za flaširanje vode iz niškog vodovoda.

Izvor: Danas
Podeli

Stručnjaci već godinama vodu iz niškog vodovoda ocenjuju kao jednu od najkvalitetnijih u Srbiji, a ona bi već početkom naredne godine trebalo da se nađe na tržištu.

"Već četiri godine radimo biohemijske analize vode sa izvorišta Studena 2", kaže Mitić.

"Uskoro ćemo uraditi Studiju izvodljivosti koja bi pored ostalog trebalo da odgovori na pitanja koliko će ovakva delatnost i nova oprema da nas košta. Prema svim analizama, ova voda ispunjava sve parametre Pravilnika za mineralne, prirodne izvorske vode i stone vode", kaže on.

Mitić objašnjava da voda iz Studene 2 dolazi iz velike dubine i prolazi kroz sastav crvenih peščara i krečnjaka, te je niskomineralna, sa malim sadržajem kalcijuma i natrijuma i zato dobra za zdravlje odraslih i dece.

"Ovo izvorište je stabilno, ne muti se zbog padavina, ima prosečnu izdašnost od 200 litara u sekundi - za flaširanu vodu potrebno je četiri do pet litara u sekundi, a njegova eksploatacija u komercijalne svrhe neće se ni na koji način odraziti na snabdevanje vodom grada", napominje Mitić.

Mitić, inače kadar DS-a, ocenjuje da bi flaširana voda iz JKP Naissus mogla da predstavlja „niški brend“, ali i dodatni izvor prihoda tog preduzeća, koje bi na taj način „počelo i tržišno da se ponaša“ i bude manje zavisno od gradskog budžeta.

"Uputićemo poziv svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Nišu da predlože naziv niške vode, kao i dizajn flaše i logo te vode. S obzirom na to da Podravka već ima vodu pod nazivom Studena, naša voda neće moći tako da se zove. Niški LDP je predložio da se ona zove 'Niška ‘ladna', ali želimo da čujemo predloge mladih i kreativnih ljudi, među kojima će možda biti i boljih", kaže on.

Vesti

strana 1 od 9231 idi na stranu