Ilić: Dinkić otima investitore

Davanje većih subvencija Gorenju za otvaranje fabrike u Zaječaru umesto u Valjevo je pogrešno sprovođenje decentralizacije i otimanje stranih investitora.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.01.2011.

16:40

Default images

To je ocenio državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić povodom odluke Ministarstva ekonomije da preusmeri ulaganje slovenačke kompanije.

"Za budžet Srbije, kao i za imidž naše države u svetu, krajnje je štetan pristup da se strani investitor podstiče da menja opredeljenje o nastavku proširenja postojeće proizvodnje u istom gradu, tako što će izgraditi fabriku u drugom gradu ako dobije veće stimulacije za novozaposlenog radnika", rekao je Ilić. Ilić je naveo da se Gorenju nudi 3.000 evra po novozaposlenom ako napravi novu fabriku na već kupljenom placu u Valjevu, a 10.900 evra ako takvu fabriku izgradi u Zaječaru.

"Ako već nadležne državne institucije ne stimulišu nove potencijalne strane ulagače da dođu i investiraju u Valjevu, zašto se Valjevu otima strani investitor, kojeg je lokalno rukovodstvo samostalno privuklo i dovelo bez 'specifičnih' državnih stimulansa", zapitao je Ilić.

Podsticanje Gorenja da menja investicione planove, prema njegovoj oceni, možda imaju političku pozadinu jer gradonačelnik Zaječara politički blizak ljudima koji odlučuju o podsticajnim sredstvima iz republičkog budžeta.

"Posledica takvih odluka mogla bi da bude da se ubuduće subvencije dele na osnovu izjašnjavanja direktora lokalnih preduzeća u Srbiji da li će da pristupe i podrže ili ne, političku opciju dodeljivača subvencija", upozorio je Ilić.

On je podsetio da je i italijanska kompanija Golden ledi (Lady) investiranje započeto u Valjevo nastavila u Loznici gde je gradonačelnik pripadnik političke stranke u čijem resoru je Ministarstvo ekonomije.

"Ako se slučaj Valjeva sa kompanijom Golden ledi mogao posmatrati kao najava, plašim se da se otimanje Gorenja Valjevu može tretirati kao implementacija novog pristupa decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju zasnovanog na diskriminatorskim, netransparentnim i politički motivisanim kriterijumima koje praktikuje dodeljivač subvencija", rekao je Ilić.

Gradjani Valjeva, medju kojima je i on, treba, kako je rekao, da budu obavešteni da li su Gorenju ponudjeni isti uslovi ako nastavi započetu realizaciju ugovorenog projekta u Valjevu, kao što su oni koji su ponudjeni u Zaječaru.

Ilić je ukazao da Srbija nije tako bogata država da bi nadležno ministarstvo trošilo državne pare za izgradnju infrastrukture u Zaječaru za ispunjenje obećanja datih Gorenju ako investira u Zaječar, iako je Valjevo novcem iz lokalnog budžeta već obezbedilo uslove za novi investicioni ciklus Gorenja.

Ministarstvo: Sramota da je Ilić protiv investicije

Na izjavu Slobodana Ilića, državnog sekretara ministarstva finansija, reagovalo je i ministarstvo ekonomije. U saopštenju to ministarstvo poziva „ministarstvo finansija da obezbedi više novca za kreiranje boljih uslova koji će privući investitore, a ne da im plaćamo da bi ulagali u Srbiju“.
„Umesto što državni sekretar Ministarstva finansija daje ovakve izjave bilo bi bolje da nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji mogu da dobiju što veće podsticaje za investitore kao i da obezbede više novca za izgradnju regionalnih puteva i infrastrukture, koji su ključni za privlačenje investicija“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije navodi da je „poražavajuće što je Zaječar kao najveći grad istočne Srbije tek sad dobio prvu veću investiciju, ali je još veća sramota što jedan državni sekretar Vlade protiv te investicije“.

„Razumemo Ilićev lokalpatriotizam kao Valjevca, ali on u Vladi treba da vodi računa o svim gradovima podjednako, a podsećamo ga da je Zaječar podjednako srpski grad kao i Valjevo“, dodaje se u saopštenju.

To ministarstvo navodi i da „ako se jedna fabrika napravi u zapadnoj Srbiji (Valjevo), jedna u Vojvodini (Stara Pazova), a jedna u istočnoj Srbiji (Zaječar) to nije diskriminacija gradova, već ravnomerni regionalni razvoj iza koga bi trebala da stoji cela Vlada Srbije“.

Ničić: Ništa nismo oteli

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić negirao je da je taj grad "oteo" Valjevcima novu fabriku slovenačkog Gorenja i dodao da će i stanovnici Valjeva imati koristi od nove fabrike.
(foto: Novosti)
Ničić je kazao da je sastavni deo Ugovora o otvaranju nove fabrike u Zaječaru obaveza otvaranja i 200 radnih mesta u Valjevu i Staroj Pazovi, gde slovenačka kompanija već poseduje fabrike.

Valjevski zvaničnici protestovali su što će nova fabrika Gorenja biti otvorena u Zaječaru, a ne u Valjevu gde je već zakupljeno zemljište pored postojeće fabrike.

Ničić je dodao da Zaječarci nisu nikome ništa oteli. "Mi se nismo bunili kada je u Valjevu podsticajnim sredstvima otvarana fabrika frižidera i zamrzivača", rekao je on.

Prema njegovim rečima, najbitnije je da se u Srbiji otvaraju fabrike i stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Gorenje: Strategija se još razvija

Uprava slovenačkog Gorenja saopštila je da se "strategija za zakupljeno zemljište (u Valjevu) još razvija". "Kad projekat bude razvijen do tačke koja dopušta mogućnost javnog predstavljanja o tome će blagovremeno biti obavešteni lokalna i šira javnost", navodi se u odgovoru Gorenja lokalnom Radiju Patak.

Gorenje je krajem 2008. godine u Valjevu zakupilo 4,81 hektara gradskog građevinskog zemljišta na 99 godina za 180 miliona dinara u blizini lokacije na kojoj od jeseni 2006. ima fabriku rashladnih uređaja sa poslovnim centrom za ovaj deo Balkana.

U njima je zaposleno 550 radnika.

U januaru 2009. direktor fabrike rashladnih uređaja Gorenja Mirko Meža rekao je lokalnim medijima da odlaganje izgradnje novih kapaciteta "ne znači da će ta kompanija odustati od svojih namera".

Meža je tada precizirao da će Gorenje ispuniti klauzulu iz ugovora potpisanog prilikom zakupa novog gradjevinskog zemljišta da "u naredne četiri godine zaposli još 500 radnika".

U današnjem odgovoru iz Gorenja precizira se da će industrijski kompleks u Zaječaru imati dve hale na oko 18.000 kvadrata, koje se nalaze na 14 hektara zemljišta. Gorenje tu namerava da postavi montažnu liniju mašina za pranje i sušenje rublja, koje će se proizvoditi u Velenju, a u Zaječaru će ih montirati.

U Zaječaru se takođe planira organizovanje proizvodnje kupaoničkih umivaonika iz veštačkih masa, koje preduzeće Gorenje Notranja oprema (Gorenje Unutrašnja oprema) sada proizvodi u Šoštanju, gde je nerentabilna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: