Akcije NISa na berzi od 30. avgusta

Beograd -- Prvo trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) biće u ponedeljak, 30. avgusta, a nominalna cena prvog trnovačkog dana iznosiće 505 dinara.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

To znači da će 4,8 miliona građana koji poseduju akcije NIS, ali i druga zainteresovana pravna i fizička lica od tog dana moći da trguju njima na berzi.

Akcije NIS-a njih 163.060.400 biće kotirane na A listingu, odnosno na "prajm marketu". Oznaka NIS-a na berzi biće NIIS.

"Prajm market", odnosno A listing, predstavlja najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze gde se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove po pitanju izveštavanja (kvartalni finansijski izveštaji) i likvidnosti.

Na A listingu Beogradske berze trenutno se nalaze samo tri kompanije: "Energoprojekt", "Tigar" i "Sojaprotein", a na ovom segmentu tržišta moguća je dnevna fluktuacija cene od minus osam do plus 10 procenata, dok je na prvom trgovanju predvidjena zona fluktuacije od minus 20 do plus 300 procenata za cenu akcija.

To praktino znači da će prvog dana trgovanja maksimalna moguća akcija NIS na berzi moći da dostigne 2020 dinara, odnosno da cena akcije neće moći da padne ispod 404 dinara.

Vlasnicima akcija NIS-a, koji nemaju svog brokera, ponudjena je mogućnost da ih prodaju na šalterima "Pošte Srbije" i to bez provizije.
Kao većinski vlasnik NIS-a, "Gasporomnjeft" je obavezan da do 2. februara 2011. godine uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po komadu, što praktično znači da vrednost akcija neće padati ispod te cene, a u slučaju veće tražnje na Berzi, ta deonica može biti skuplja.

NIS je krajem juna doneo odluku u prelasku u otvoreno akcionararsko društvo, a prema ranijim najavama izlazak kompanije na berzu odložen je za početak septembra.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, u registar je upisano 163.060.400 akcija NIS-a nominalne vrednosti 500 dinara po komadu, odnosno ukupne vrednosti 81,53 milijarde dinara.

Ruski Gaspromnjeft vlasnik je 51 odsto akcija, odnosno 83.160.800 komada, dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 odsto akcija. Preostale akcije, 19,1 odsto su u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih NIS-a, 4,8 miliona građana Srbije koji su besplatno dobili akcije, kao i nekolicine firmi i građana, koji su akcije sticali dok je kompanija bila zatvoreno akcionarsko društvo.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, najviše akcija NIS-a kupio je kastodi račun Vojvođanske banke, oko 0,015 procenata ili oko 25.000 komada, a pored njega jedini veći kupac tih hartija bila je brokerska kuća MV Investments sa 0,005 odsto akcija, oko 8.000 komada.

Gaspromnjeft je kupio 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja
te kompanije. Ruska držvana kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godin

Vesti

strana 1 od 9362 idi na stranu