Svi se nadaju boljem u 2010. godini

Beograd -- Očekivanja privrednika i bankara su uglavnom da će naredna, 2010. godine, biti teška, ali i da će svakako biti lakše od godine koja upravo ostaje za nama.

Izvor: B92
Podeli

Državnim budžetom za 2010 godinu predviđen je rast bruto društvenog proizvoda od 1,5 odsto, ali bilo je i ministarskih izjava da će biti više i bolje. Inflacija će na kraju ove godine biti 10, a predviđanja zvaničnika su da će iduće biti oko šest odsto.

Ekonomska činjenica je da ćemo iduće godine imati manji bruto društveni proizvod nego što je to bilo već daleke 1986 godine. Ipak, političari tvrde da ćemo u 2010 godini imati razloga za optimizam.

Ako inflacija ne pređe šest odsto, ako se posle svega pozitivno učinjenog naš međunarodni kredibilitet podigne i privuče investitore, ako kurs bude bez većih oscilacija, moglo bi biti bolje. Ima mnogo „ako“, ali vlasnici firmi u Srbiji kažu da će od presudne važnosti biti predvidiv kurs i povoljni krediti.

„Očekujemo neko povećanje od minimum deset posto u prometu, u profitu - dva, tri posto veće, ali u prometu očekujem deset posto. Delimično zbog toga što je suspendovana potrošnja u ovoj, pa će se pojaviti iduće godine, s druge strane što će i deo malih preduzeća da otpadne pa ćemo mi da preuzmemo posao“, kaže Toplica Spasojević, predsednik ITM grupe.

Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe, kaže da su planovi Galeba da poveća nivo proizvodnje za sedam ili osam posto, ali i da zaustavi neka ozbiljnija investiranja. „2010 godina biće godina rasčišćavanja, firme koje će opstati i firme koje će nestati“, kaže on.

Velike svetske kompanije koje posluju u Srbiji oprezno planiraju finansije za iduću godinu. Nadaju se boljoj reformi propisa, ali i izlasku iz krizne zone.

„Mislim da je kriza trenutno negde na sredini. U prvom delu godine će se verovatno osetiti još više, a onda se nadam poboljšanju. Važno je da imamo fiskalnu i monetarnu stabilnost, na naš posao dosta utiče i kretanje stranih valuta, i rekao bih da je to za nas prioritet broj jedan“, navodi generalni direktor Koka Kole u Srbiji Sotiris Janopulos.

I finansijski sektor je oprezan kod davanja prognoza. Iako je štednja u bankama veća nego ikada, iznosi oko šest milijardi evra, bankari tvrde da se godine kao što su bile neke prethodne, kada je devizni priliv iz inostranstva meren sa nekoliko milijardi evra, dugo neće ponoviti. Ipak, očekuju bolju godinu od ove odlazeće.

„Ja ne mogu da zamislim situaciju u kojoj je 2010 godina teža, očekujem samo napredak“, kaže Vladimir Čupić iz Hipo alpe adria banke i dodaje da su „banke bile prilično unificirane, i mislim da je moguće očekivati blagu tendenciju pada kamatnih stopa, ali ništa spektakularno“.

Sa druge strane, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je cilj NBS „da se krajem godine potrošačke cene kreću u rasponu od šest, plus-minus dva odsto. Što se tiče finansijske stabilnosti, da se naravno zadrži, na nivou na kome se danas nalazi, a očekujemo i oporavak izvozne tražnje“.

Relevantne međunarodne finansijske organizacije procenjuju da je svetska kriza uglavnom na izmaku, ali da će svi procesi biti sporiji u tranzicionim zemljama istočne i jugoistočne Evrope. U tu grupu spada i Srbija.

Sve stručne prognoze kažu da nam neće biti gore,pa možda 2010 godinu možemo da očekujemo kao godinu početka ekonomskog i privrednog oporavka.

strana 1 od 199 idi na stranu