RS će jedina u Evropi imati "ansat": Za tri višenamenska helikoptera daju 21, 56 miliona evra

Republika Srpska će za svoj MUP najverovatnije nabaviti tri ruska laka višenamenska helikoptera "ansat" a ugovor bi trebalo da bude potpisan u trećem kvartalu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2019.

15:58

RS će jedina u Evropi imati
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

Vlada Republike Srpske je već odobrila finansijska sredstva i planirano je da se za tu namenu potroši oko 21,56 miliona evra.

Nabavkom "ansata" policija Republike Srpske dobiće, nakon dužeg vremena, svoje prve letelice pošto je podršku MUP-u RS do sada pružao Helikopterski servis, ali je u međuvremenu odlučeno da policija ima sopstvenu helikoptersku flotu.

Do danas je oznake MUP-a nosio samo jedan helikopter "gazela" i to u periodu od 2005. do 2008. godine kada je predat Helikopterskom servisu, piše portal Tangosiks.

Tako će Republika Srpska postati još jedan od, za sada retkih korisnika ovog tipa helikoptera u svetu i prva u Evropi.

Do sada je osim različitih civilnih korisnika u Rusiji kao i ruske vojske, "ansat" izvezen samo još u Južnu Koreju i Kinu. To je pored Ka-226 trenutno jedini laki višenamenski helikopter ruske proizvodnje i prvi ruski helikopter te kategorije sasvim nove konstrukcije koji je projektovan nakon raspada SSSR.

"Ansat" je konstruisan kao laki višenamenski helikopter sa klasičnim nosećim i repnim rotorom i dvostrukim repom, u zavisnosti od potreba može se koristiti za prevoz putnika i robe, nadzor, traganje i spasavanje, protivpožarnu borbu, medicinsku evakuaciju, obuku i trenažu, prevoz veoma važnih osoba.

Konstruisan je u skladu sa normama AP-29 (FAR-29) kategorije A, ima visok konstrukcijski stepen sigurnosti a primenjena su tradicionalna ali i inovativna tehnička rešenja.

S obzirom da se radi o lakom višenamenskom helikopteru, sa zapreminom unutrašnjosti od 6,7 kvadratnih metara (negde se navodi i osam kvadrata), "ansat" je veoma prostran, pored jednog ili dva člana posade u konfiguraciji za prevoz ljudi može da preveze još osam do devet putnika (ukupno 10 sa jednim pilotom), a njihov ulazak i izlazak je olakšan ugradnjom širokih bočnih kliznih vrata.

Umesto putnika može da nosi do 1.272 kilograma unutrašnjeg ili 1.272 kilograma spoljašnjeg tereta.

U VIP verziji predviđen je prevoz do pet putnika.
Foto: Epa/YURI KOCHETKOV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: