Hrvati za primer: 20 god. se trude i tek će

Hrvatska je znatno unapredila putnu infrastrukturu, a odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je ovoj zemlji zajam u iznosu od 22 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

11:45

Hrvati za primer: 20 god. se trude i tek će
Foto: Thinkstock

Predloženo jemstvo u visini od 350 milijuna eura u korist Republike Hrvatske, za Projekt modernizacije i restrukturiranja putnog sektora.

Projekt restrukturiranja i modernizacije putnog sektora ima za cilj da pruži sveobuhvatno rešenje kojim će se na institucionalna, poslovna i finansijska pitanja odgovoriti podupiranjem reformi u upravljanju, restrukturiranju, planiranju i praćenju poslovanja, a zahvaljujući kojima će državna preduzeća u sektoru saobraćaja postati delotvornija i učinkovitija, navodi se u saopštenju Svetske banke, objavljenom u subotu.

Dodaje se da će se projekat baviti i poslovnim praksama u svrhu povećanja poslovne delotvornosti, uz ostvarivanje što većih prihoda i smanjivanje poslovnih troškova. Navedene predložene mere su podržane i kroz postojeći zajam EBRD-a, kojim se podupire refinansiranje restrukturiranje sektora auto-puteva.

"Vrlo nam je drago što ćemo Hrvatskoj pružiti potporu kako u poslovnom, tako i u finansijskom restrukturiranju sektora javnih puteva, što će Hrvatskoj pomoći da krene putem finansijski održivog razvoja i umanjiti potrebu za državnim potporama u tom sektoru”, istaknuo je Arup Banerji, regionalni direktor Svetske banke za zemlje Evropske unije.

U saopštenju Svetske banke još se navodi da je hrvatska putna mreža najveće infrastrukturno dobro u zemlji, koje pokriva više od 75 odsto potražnje u sektoru prometa.

Zadnjih godina Hrvatska je svoju putnu mrežu znatno proširila velikim ulaganjima u auto-puteve, u cilju celovitog povezivanja većine regija, podsticanja rasta industrije i turizma, kao i uključivanja hrvatskih puteva u širu evropsku mrežu.

Nakon 20 godina velikih ulaganja u infrastrukturu, državna poduzeća Hrvatske ceste (HC), Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) danas su opterećena s 5,2 milijardi evra duga, koji je u potpunosti pokriven državnim jemstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: