Sprema se najveća investicija u Severnoj Makedoniji do sada

Nemački gigant za medicinsku i farmaceutsku ambalažu Gereshajmer najavio je veliku investiciju.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2021.

08:54

Sprema se najveća investicija u Severnoj Makedoniji do sada
Ilustracija: EPA GEORGI LICOVSKI

Radi se o proizvodnji ambalaže za vakcine protiv kovida 19 u Severnoj Makedoniji.

U ovoj zemlji nemački proizvođač je započeo prvu fazu ulaganja vrednu oko 30 miliona evra sa upošljavanjem oko 350 radnika, ali je najavio i proširenje proizvodnih kapaciteta, što bi prema najavama trebalo biti najveća investicija u Severnoj Makedoniji do sada, prenosi Indikator. Ako se investicija realizuje u blizini Skoplja, proizvodiće se ambalaža za vakcine protiv koronavirusa koje se koriste širom sveta.

U razgovoru za Dojče vele, potpredsednik Gereshajmera Oliver Burgel izrazio je zadovoljstvo zbog trenutnog toka stvari.

Prva faza, koja započinje proizvodnjom specijalnih visoko sofisticiranih matica za brizgalice, prema njegovim rečima, ide prema planu i kaže da će detalji plana proširenja kapaciteta biti poznati vrlo brzo.

"Dosadašnja investicija je oko 30 miliona evra i u prvoj fazi pokriva oko 350 zaposlenih. Ali ako postignemo očekivane rezultate, ideja je proširiti investiciju. Detalji o tome biće poznati u naredna dva meseca. Naš investicioni plan je sa dvocifrenom milionskom sumom i ide u pravcu oko 100 miliona investicija. Međutim, još ne bih mogao tačno reći, jer smo u fazi razgovora. Ali naravno da će pri donošenju konačne odluke biti vrlo bitna podrška koju dobijamo od vlade, a koja je do sada bila vrlo dobra", kazao je Burgel.

U prvoj fazi operacija, Gereshajmer je predvideo i proizvodnju katetera, kao i nekoliko drugih takozvanih dodataka za vakcine. Za sledeću fazu, koja bi trebalo da donese dodatno zaposlenje, predviđen je gotov proizvod - pune staklene brizgalice s iglama, spremne za punjenje.

Praktično će proizvoditii ambalažu za vakcine koje su, nakon pandemije koronavirusa, postale najtraženija roba na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: