Dve zemlje bivše Jugoslavije grade još jednu nuklearnu elektranu?

Ljubljana, Zagreb -- Slovenija i Hrvatska spremne su da učestvuju u mogućoj izgradnji nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2), izjavili su zvaničnici dve zemlje.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, wlad74
Foto: Depositphotos, wlad74

Slovenija i Hrvatska već su učestvovale u izgradnji nuklearne elektrane Krško čije vlasništvo po pola dele energetske kompanije dve zemlje, a poruke slovenačkih ministara i državnih dužnosnika da Slovenija namerava graditi NEK 2 prihvaćene su ovih dana s druge strane granice.

Naime, hrvatski ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

"Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udeo u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije", rekao je ministar Ćorić.

Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susedna zemlja, trenutno učestvuje u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta, dodao je Ćorić.

Suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske poslednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, trenutno je bez rešenja.

S tim u vezi, hrvatski ministar Ćorić ponovio je da slovenska ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Glavno je da Hrvatska tamo ne bi mogla skladištiti sav preostali radioaktivni otpad, prenosi portal Indikator.

Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 odsto vlastite električne energije.

strana 1 od 40 idi na stranu