Da li će se izvući: Crnogorcima pad prihoda od turizma 40 do 50 odsto

Svetska banka (SB) je za narednu godinu predvidela ekonomski oporavak Crne Gore, koji će, kako objašnjavaju, zavisiti od efekata ovogodišnje turustičke sezone.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2020.

13:17

Da li će se izvući: Crnogorcima pad prihoda od turizma 40 do 50 odsto
Foto: Depositphotos, AntonMatyukha

Najviše će zavisiti od perioda od jula do septembra i broja turista koji odluče da posete državu tokom ta tri meseca.

Viši ekonomista Svetske banke (SB) za Crnu Goru, Mark Šifbauer, je kazao da u toj instituciji u ovoj godini prognoziraju pad prihoda u crnogorskom turizmu od 40 do 50 odsto, što kreira fiskalni deficit od sedam do deset odsto.

"Mi smo za narednu godinu predvideli ekonomski oporavak kada je u pitanju Crna Gora, ali će on zavisiti od efekata ove turističke sezone. Tokom aprila i maja nije bilo turista, zemlja je bila potpuno zatvorena, tako da sve u krajnjem zavisi od ovog perioda jul-septembar. Međutim, kako će se situacija razvijati to u ovom trenutku ne znamo", kazao je Šifbauer agenciji Mina-biznis.

Šifbauer je podsetio da prihodi od turizma čine 20 odsto crnogorskog bruto odmaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih procenata u svetu.

On je rekao i da je Vlada, koja procenjuje da će prihodi od turizma u ovoj godini iznositi 650 miliona evra u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde evra, brzo reagovala u čitavoj situaciji, sprovođenjem mera zatvaranja i ograničenja, što je bila kritična odluka da se smanji uticaj pandemije i spreči njen uticaj pre leta i turističke sezone.

"Zaista je od Vlade s te strane reakcija bila brza. Sad ide taj period jul-septembar, a Vlada sprema i nove dodatne mere da podstakne sektor turizma i obezbedi dodatne stimulativne mere za kompanije kako bi pomogla taj sektor", kazao je Šifbauer.

U slučaju da na zimu ponovo dođe do rasplamsavanja pandemije, on smatra da će se to dešavati u mesecima kada prihodi od turizma nisu toliko veliki i kada efekti na taj sektor neće biti toliko izraženi kao tokom leta, prenose Vijesti.

"A već do leta naredne godine očekujemo da možda bude otkrivena i vakcina i da se nađe neko rešenje za celu ovu pandemiju, kada očekujemo izuzetno dobru turističku sezonu i ekonomski oporavak", rekao je Šifbauer.

On je saopštio da će cela situacija u velikoj meri zavisiti i od strukture turista, s obzirom da veliki broj njih u Crnu Goru dolazi iz susednih zemalja odnosno regiona i iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: